Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

09.12.2016.

Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisala na dve teme: „Sanjao/la sam da bi život trebalo da bude radost” i „Zašto se o tome ćuti”, danas je, u velikoj sali Nove opštine, obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

10692_1.jpg 

Na konkurs, otvoren od 25. oktobra do 25. novembra 2016. godine, subotički srednjoškolci mogli su da pošalju svoj literarni rad, esej ili pesmu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - sa najviše 1.000 reči. Ukupno je pristiglo 68 radova, a nagrađena su po tri najbolja rada na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Pobednički radovi će biti objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji grada Subotice - www.subotica.rs - u rubrici Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana grada Subotice, Zlatko Marosiuk, kaže da su teme konkursa bile vrlo inspirativne za srednjoškolce iz našeg grada, pa čak i za dva učenika iz Prijepolja i Leskovca, i da sadržina pristiglih radova pokazuje da naša deca jako dobro osećaju sredinu u kojoj žive.

– Učenici su u dve zadate teme uvrstili i diskriminaciju, nasilje u porodici, budućnost koju ne vide jasno, socijalno–ekonomska prava, izrabljivanje radnika, i ovo je prava forma kako da uključimo mlade u obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Mislim da su pristigli radovi pravi pokazatelj kako oni vide i doživljavaju svet oko sebe – istakao je Marosiuk.

Obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava prisustvovali su predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, i pomoćnik gradonačelnika Etela Jerinkić.

Tivadar Bunford je, obraćajući se prisutnima, rekao da je jedno od osnovnih načela na kojem se naše društvo zasniva ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, a među njima i manjinska prava.

– Ova načela su od izuzetne važnosti za zajednice kao što je naša, jer zahvaljujući njima možemo da živimo zajedno uz međusobno poštovanje i uvažavanje, bez obzira na rasne, nacionalne, verske i druge razlike. Bez poštovanja ovih prava bilo bi nezamislivo postojanje multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne Subotice. Ova prava nije dovoljno samo upoznati i naučiti, njih treba ostvarivati, a dobre primere prenositi na našu decu kako bi postali deo njihovih života – naglasio je Bunford.

Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisivanjem literarnog konkursa želi da podseti da se „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima” i  podstakne učenike subotičkih srednjih škola da razmišljaju i pišu o ljudskim pravima, jednakostima, sličnostima i razlikama u društvu u kome žive.