Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Unapređenje kvaliteta snabdevanja vodom kroz međunarodnu saradnju

09.12.2016.

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana konferencija na kojoj je javnosti predstavljen pilot projekat partnerstva operatera voda, Gradskog vodovoda Budimpešte i subotičkog JKP „Vodovod i kanalizacija”, koji se na osnovu njihovog međusobnog sporazuma realizuje od 31. marta ove godine, u okviru programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN Habitat).

 10693_1.jpg

Rezolucijama iz 1977. i 2001. godine Generalna skupština UN je Programom za ljudska naselja utvrdila odgovornost za saradnju vlada zemalja članica, uključujući lokalne vlasti, nevladine organizacije i operatere voda sa ciljem da se znatno poboljšaju uslovi života za najmanje 100 miliona stanovnika naselja koja nemaju rešene osnovne sanitarno-higijenske potrebe do 2020. godine.

Za realizaciju ovog programa, u saradnji sa Svetskom asocijacijom voda, osnovana je Globalna alijansa partnerstva operatera voda/vodovoda (GWOPA). Prvi pilot projekat saradnje u međunarodnom podunavskom regionu, koji je i bio tema današnje konferencije, realizuje se između budimpeštanskog i subotičkog vodovoda.

Otvarajući konferenciju, zamenik gradonačelnika Timea Horvat, istakla je da je cilj projekta da se putem razmene dobrih i dokazanih iskustava u praksi između razvijenih i vodovoda u tranziciji, u saradnji sa gradskim vlastima, poboljšaju uslovi života stanovništva.

10693_2.jpg

– Iskustva budimpeštanskog vodovoda su značajna i sigurna sam da će nam biti više nego korisna u daljem razvijanju subotičkog JKP ’Vodovod i kanalizacija’ – rekla je Timea Horvat.

U uvodnim obraćanjima kraće prezentacije održali su v. d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“, Đerđ Šugar, na temu „Pedeset i četiri godine u službi potrošača JKP ViK“, i generalni direktor Gradskog vodovoda Budimpešta, Čaba Harangi („Javna vodovodna strategija budimpeštanskog vodovoda i okviri saradnje sa JKP ViK“).

Saradnja između ova dva vodovoda definisana je kroz tri konkretne aktivnosti vezane za pomoć budimpeštanskog subotičkom „Vodovodu“ putem prenošenja znanja, iskustava, dokumenata, metoda i prikaza rada moderne opreme i tehnologija, koje bi trebalo da se realizuju u periodu od 14 meseci, a koje se odnose na – upravljanje vanrednim prilikama i događajima, upravljanje osnovnim infrastrukturnim sredstvima (objektima i mrežama) i metode za utvrđivanje neprihodovane vode, i analizu sadašnje i razvoj modernije i efikasnije organizacije rada preduzeća.