Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Sjajni koncerti Mađarskog ciganskog simfonijskog orkestra „100 violina“

16.12.2016.

Deo Mađarskog ciganskog simfonijskog orkestra „100 violina“ iz Budimpešte, priredio je danas, u Velikoj skupštinskoj sali Gradske kuće, vrhunski koncert.  Jedinstven u muzičkoj umetnosti,  orkestar je oduševio publiku maestralnim izvođenjem raznovrsnog repertoara – od bisera tradicionalne ciganske muzike do najpopularnijih dela najvećih kompozitora klasike Lista, Bramsa, Bizea – koji je ovoga puta bio prilagođen božićnim i novogodišnjim praznicima.

10708_1.jpg

Posle prve, kraće numere, prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford. On je istakao da je 2016. godina bila teška, ali uspešna, i da će naredna godina biti puna izazova.

– U proteklom periodu ostvarili smo dobru saradnju sa pokrajinskim i republičkim organima, ali je bitno da i dalje negujemo dobre partnerske odnose, jer samo zajedničkim snagama možemo postići prave uspehe. Otvoreni smo za saradnju kako sa državnim organima tako i sa preduzetnicima i vlasnicima kompanija, jer je u cilju jačanja zajednice naš najznačajniji zadatak da kroz efikasnije funkcionisanje lokalne samouprave povećamo privredne potencijale našega grada – rekao je Bunford.

10708_2.jpg

Predsednik Skupštine je, na kraju svog obraćanja, u ime grada Subotice i svoje ime sugrađanima čestitao božićne praznike i poželeo im puno sreće, uspeha i dobro zdravlje u novoj, 2017. godini.

Posle koncerta u Gradskoj kući, Mađarski ciganski simfonijski orkestar „100 violina“, koji s pravom nazivaju i ponos Mađarske, jer je brojnoj publici širom sveta približio bogato muzičko nasleđe ovog područja, pre svega, violine i cimbala, karakterističnih za ovu vrstu muzike koji predvode ovaj živopisni skup virtuoza,  oduševio je publiku i na novogodišnjem gala koncertu u subotičkoj Hali sportova.

10708_3.jpg

I vizuelno atraktivni, u nošnjama i jarkim bojama, virtuozi iz Budimpešte svojim brzim promenama harmonija, stilova i ritmova svemu što su svirali dali su strast i magiju.