Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan sporazum o saradnji sa opštinama i gradovima pogođenim migrantskom krizom

18.12.2016.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin i predstavnici 14 gradova i opština pogođenih migrantskom krizom, potpisali su danas u Prihvatno-tranzitnom centru u Preševu sporazum o saradnji. Sporazumom je predviđeno jačanje infrastrukturnih kapaciteta lokalnih samouprava koje direktno pomažu migrantima. U ime grada Subotice sporazum je potpisao Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja, za dva projekta: Izgradnja ambulante u Mesnoj zajednici „Prozivka“ i Izgradnja fiskulturne sale pri Osnovnoj školi „Đuro Salaj“.

10710_1.jpg

Ministar Vulin je, tim povodom, izjavio da je ovo značajna pomoć za naše lokalne samouprave.

– Pored novca veoma je bitno to da neko van granica prepoznaje ono što smo radili i što radimo da pomognemo migrantima. Ujedno, ovo je zahvalnost i građanima na strpljenju koje su pokazali, kao i na njihovom doprinosu da migranti uvek budu dostojanstveno dočekani i zbrinuti. Sve ovo što budemo izgradili, škole, puteve, objekte sve će to ostati građanima kada migrantska kriza prođe – istakao je Aleksandar Vulin.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je direktor kancelarije u Beogradu Nemačke razvojne banke (KfW), Arne Gros, koji je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i što će donacija pomoći običnim ljudima

Vlada Republike Srbije i Vlada SR Nemačke uspostavile su program čiji je cilj jačanje infrastrukturnih kapaciteta gradova i opština u kontekstu migracione krize, kao i usled povećanja broja lica u postupku readmisije. Program nosi naziv „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom” i obuhvata 27 pojedinačnih projekata u 14 gradova i opština u našoj zemlji. Programom je predviđena finansijska pomoć Ministarstvu radi infrastrukturnih investicija u zdravstvenim, obrazovnim, vaspitnim, socijalnim i drugim ustanovama na teritoriji Republike Srbije.

Za program „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“ nemačka vlada je donirala 5,4 miliona evra.