Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počelo sa radom Privremeno prihvatilište u Gajevoj ulici

22.12.2016.

Zbog najavljenih niskih temperatura danas je, ranije nego prethodnih godina, u Gajevoj ulici broj 50 počelo sa radom Privremeno prihvatilište za beskućnike. Prihvatilište je otvoreno na osnovu ugovora potpisanog između subotičke lokalne samouprave, Karitasa, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, odlukom gradonačelnika Subotice. Kapacitet je 20 ležajeva, ali se, ukoliko bude potrebe, može proširiti.

10722_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, rekao je, tom prilikom, da će u ovom objektu tokom predstojeće zime privremeni dom naći oni koji su, igrom slučaja, bez ogreva, hrane, pa čak i krova nad glavom. Tri obroka dnevno, dodao je, za ove nesrećne ljude obezbediće Crveni krst, a troškove će snositi grad Subotica.

– U saradnji sa Crvenim krstom, Privremeno prihvatilište je opremljeno krevetima i posteljinom. Prostor je ustupio Karitas, a Centar za socijalni rad će na osnovu dokumentacije upućivati beskućnike u ovo prihvatilište. Crveni krst će po normativima Narodne kuhinje da obezbeđuje doručak i večeru - suve obroke i kuvani obrok za ručak. Obezbeđeno je dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, a u saradnji sa Domom zdravlja korisnici Privremenog prihvatilišta biće i zdravstveno zbrinuti – istakao je Đukanović.

Aktivisti Crvenog krsta brinuće o korisnicima ovog objekta svakog dana od 7 do 15 časova, dok će od 15 do 7 časova volonteri Karitasa. Prema rečima Siniše Trajkovića, sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica ukoliko se ukaže potreba pored postojećih 20 kreveta Crveni krst će dodati još ležajeva.

– Kao i ranijih godina, Privremeno prihvatilište za beskućnike opremili smo krevetima, posteljinom i ćebadima, čistom garderobom, kao i sredstvima za ličnu i kolektivnu higijenu. Prošle godine kroz ovaj objekat prošla su 32 korisnika, s tim da ih je dnevno na boravku bilo između 20 i 25 – naveo je Trajković

Direktorka Centra za socijalni rad, Miroslava Bagavac kazala je da su potrebe ljudi koji iz raznih razloga ostanu bez krova nad glavom za prihvatilištem velike.

- Obezbeđenjem ove prihvatne stanice za incidentne situacije, kakve su niske temperature, grad se pokazao kao odgovorna lokalna zajednica koja brine o ljudima koji nemaju i ne mogu da se smeste u toplom tokom zimskih meseci – naglasila je Miroslava Bagavac.