Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Prijem delegacije opštine Sandviken

24.01.2017.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima primio je danas, u Gradskoj kući, delegaciju opštine Sandviken, iz Švedske, koju je predvodila Kerstin Almen, predsednica Gradskog veća Sandvikena. Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o saradnji grada Subotice i opštine Sandviken i realizaciji trogodišnjeg programa koji je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) odobrila na osnovu pilot-projekta vezanog za razvoj preduzetništva, jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju.

10784_1.jpg 

Obraćajući se medijima uoči sastanka u Plavoj sali Gradske kuće, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, izjavio je da je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju ocenila da grad Subotica i opština Sandviken imaju dobru i konkretnu saradnju, da su projektni zadaci u prethodnom periodu uspešno urađeni i da je ova agencija odobrila finansiranje trogodišnjeg projekta koji je, kako je rekao, počeo da se realizuje 23. januara.

– Delegacija Sandvikena doputovala je u Suboticu 22. januara, a radni sastanci međuopštinskih timova obavljeni na prvoj sesiji uspešno su realizovani već 23. januara. Delegacije su se upoznale i opservirale okvire trogodišnjeg programa. Pilot-projekat predvideo je razvoj preduzetništva i pokušaj da pronalazimo načine kako da zadržimo mlade u našim lokalnim samoupravama ocenjen je kao dobar. Projekat je proširen za još dve komponente: jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju – kazao je Dragi Vučković.

Kuriozitet ovog projekta je, dodao je, da u cilju jačanja kapaciteta zajednica u održivom razvoju i servisu privrede i građana dva tima lokalnih samouprava u sebi integrišu kako one koji su u vladajućoj strukturi, tako i lidere najznačajnijih opozicionih stranaka.  

– U ime Skupštine grada Subotice, u realizaciju projekta intenzivno je uključen predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici, Saša Vučinić. Bez obzira ko je u vlasti, a ko je u opoziciji, mi moramo međusobno da komuniciramo i da tražimo rešenja kako da pojačamo institucije i poboljšamo parametre da bi privrednicima omogućili da lakše posluju, a građanima da imaju kvalitetniji servis u našim institucijama – naglasio je Vučković.  

Menadžer grada Subotice, Zagorka Panić, istakla je da će menadžment grada aktivno učestvovati u realizaciji ovog projekta i nastojati da što više doprinese razvoju preduzetništva kako bi mladi nezaposleni ljudi našli posao.   

– Verujem da ćemo, nakon uspešne realizacije ovog projekta, sa opštinom Sandviken dobro sarađivati i na nekim budućim projektima – rekla je Zagorka Panić.

10784_2.jpg 

Načelnik Kancelarije za evropske poslove opštine Sandviken, Anders Landel, izrazio je zadovoljstvo što Subotica i Sandviken nastavljaju i intenziviraju saradnju započetu 2014. godine.

– Jedan od ciljeva nam je da jačamo mlade privrednike u obe lokalne samouprave i na taj način doprinesemo otvaranju novih radnih mesta. Želimo, takođe, da i u Subotici, i u Sandvikenu, inspirišemo mlade da ostanu u gradovima u kojima su odrasli, a jedan od prioriteta nam je i da podstaknemo mlade žene da aktivnije učestvuju u privrednom i političkom životu. Nameravamo, takođe, da intenziviramo ekonomsku saradnju između naše dve lokalne samouprave – naglasio je Landel.

U okviru realizacije ovog programa predviđena je poseta delegacije grada Subotice opštini Sandviken, u prvoj polovini 2017 godine. Tim opštine Sandviken projektuje učešće nekoliko njihovih preduzetnika na Sajmu privrede, koji će se sredinom godine održati u Subotici, kao i organizaciju i posetu preduzetnika iz Subotice Sajmu privrede i preduzetništva u Sandvikenu, na jesen 2017. godine.