Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

02.02.2017.

Bunjevačka nacionalna manjina večeras je, u restoranu „Spartak”, proslavila jedan od svoja četiri nacionalna praznika – Dan velikog prela. U okviru svečanosti, po tradiciji, izabrana je najlepša preljska pesma, kao i najlepša prelja. Organizator manifestacije bio je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM).

10816_1.jpg

Predsednica NSBNM, Suzana Kujundžić Ostojić, izjavila je, tim povodom, da Dan velikog prela Bunjevci obeležavaju u znak sećanja na 2. februar 1879. godine, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju izašli u javnost sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo

– Danas se sećamo naših predaka koji su se 1879. godine prvi put javno okupili, obukli bunjevačke nošnje i tadašnjoj Austrougarskoj kazali, danas je Marin dan, a ovo smo mi Bunjevci. Lepo je kad se neguje tradicija i kad posle toliko dugo godina nismo zaboravili ni ko smo, ni šta smo  – rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

Obeležavanju praznika Bunjevaca prisustvovali su izaslanik predsednika Srbije Nedeljko Tenjović, savetnik premijera Gojko Radić, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predstavnici Bunjevaca u Mađarskoj i brojni gosti i prijatelji NSBNM.

Tenjović je rekao da su Bunjevci, iako im je to mnogo puta bilo zabranjivano od kako su došli na ove prostore, uz dosta muka, snage i upornosti uspeli da sačuvaju svoje običaje, veru i jezik i ostanu svoji, posebni i prepoznatljivi.

10816_2.jpg

– Dan koji se nekada obeležavao samo po kućama i salašima, danas okuplja ljude u velikom broju. To što su se do danas održale mnoge nacionalne manjine govori i da ih je Srbija iskreno i materinski prigrlila, da čuva sve nacionalnosti i njihove posebnosti uvek posebno ističući da su njeni građani različite vere i kulture njeno najveće bogatstvo – naglasio je Nedeljko Tenjović.

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je kazao da je iz pokrajinskog budžeta za nacionalne savete obezbeđeno 60 miliona dinara i da će deo tih sredstava pripasti i Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine.

10816_5.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je izrazio zadovoljstvo što je večeras u prilici da zajedno sa pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine proslavi njihov nacionalni praznik – Dan velikog prela i čestita im što su uspeli da sačuvaju sećanje na ovaj stari običaj okupljanja i veselja, prvi put održan pre 138 godina.

Bunjevci su tada, dodao je, prvi put javnosti hteli da pokažu raskoš svojih nošnji i lepotu igara, uz zvuke tamburica, ali i da su jedna organizovana i dostojna uvažavanja nacionalna zajednica.

10816_3.jpg

– Lokalna samouprava je, kao i do sada, pomagala sve nacionalne zajednice i to će činiti i ubuduće - poručio je gradonačelnik Laban.

Na večerašnjoj manifestaciji, po tradiciji, izabrana je najlepša preljska pesma, kao i najlepša prelja. Ove godine to je pesma Gabrijele Diklić „Prelo je naše blago“, dok je od 12 devojaka za najlepšu, koja je ujedno i najlepše ponela narodnu nošnju, izabrana Aleksandra Vuković (17), učenica subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“ i članica KUD „Bratstvo Željezničar“. Njena prva pratilja je Ivana Dulić, a druga Ivana Brančić.

10816_4.jpg