Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica najuspešniji grad u izdavanju e-dozvola

10.02.2017.

Grad Subotica dobitnik je specijalnog priznanja za najbolje rezultate u izdavanju elektronskih dozvola među gradskim upravama u Srbiji u 2016. godini, koje dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Priznanje je uručeno gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, na svečanosti u okviru desete godišnje konferencije „Rezultati i pravac reformi 2016/2017“, održanoj danas u Skupština grada Beograda.

10827_6.jpg

Na osnovu preseka stanja učešća rešenih i pozitivno rešenih zahteva u ukupnom broju primljenih zahteva, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj definisala je kompozitni indikator – Prosečni procenat uspešnosti. Grad Subotica godinu dana nakon uvođenja elektronske objedinjene procedure ima 97 odsto rešenih prijava (u 2016. godini podneto 1.197 zahteva), od kojih je 90 odsto pozitivno rešeno. Vrednost prosečnog procenta uspešnosti za Suboticu je 93,6 odsto.

Uz isticanje da je Subotica u 2016. godini bila veoma uspešna kada je reč o izdavanju elektronske građevinske dozvole i unapređenju privrednog ambijenta, gradonačelnik Laban je, tim povodom, izrazio zahvalnost NALED-u i zaposlenima u Gradskoj upravi grada Subotice.

– Zahvaljujem se NALED-u što je prepoznao nastojanja subotičke lokalne samouprave da bude što efikasnija u izdavanju elektronske građevinske dozvole. Zahvalio bih se i zaposlenima u našoj Gradskoj upravi koji su uvođenju elektronske objedinjene procedure – kao još jednom novom izazovu – pristupili profesionalno i odgovorno i na taj način doprineli poboljšanju kvaliteta usluge prema svim građanima – istakao je Bogdan Laban.

On je naglasio da je veoma značajno što su se i druge lokalne samouprave u našoj zemlji – poput Kruševca, Sombora, Šapca i Zrenjanina koji se prema posmatranju NALED-a nalaze u top pet gradova po procentu rešenih i pozitivno rešenih prijava – odgovorno odnosile prema uvođenju elektronske objedinjene procedure, kao veoma važnoj privrednoj reformi koja se sprovodi u Republici Srbiji.  

NALED je izabrao potpredsednicu Vlade Srbije i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović za Reformatora godine. Priznanje je dodeljeno za uspešno uvođenje sistema za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u 2016. godini.

10827_8.jpg

U prvoj godini primene, elektronskim putem primljeno je više od 53.000 zahteva za gradnju i rešeno čak 95 odsto, od čega 80 odsto pozitivno, dok je broj izdatih dozvola u prvih 11 meseci prošle godine veći za petinu u odnosu na isti period 2015. godine. Ova reforma najviše je doprinela da Srbija uđe među 50 najuspešnijih zemalja po lakoći poslovanja na Duing biznis listi Svetske banke.

Specijalno priznanje za doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i pozicije Srbije na Duing biznis listi dobio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović. Malo Crniće je nagrađeno kao najuspešnija opština, dok je opština Brus zabeležila najveći napredak u efikasnosti izdavanja dozvola. Za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama priznanja su zaslužili urednica TV Pink Tatjana Spalević, novinarka RTS-a Tamara Tankosić i novinar RTV-a Borislav Despotović.

Na skupu je predstavljeno deveto izdanje Sive knjige propisa u kojoj NALED daje 100 preporuka i rešenja za otklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, među kojima su 22 nova predloga i 63 procedure koje još čekaju na rešavanje. Najviše preporuka u nadležnosti je ministarstava finansija i zdravlja, dok privreda sve češće ukazuje i na procedure čije rešavanje zahteva saradnju više ministarstava.

10827_7.jpg

Top pet gradova po procentu rešenih i pozitivno rešenih prijava.