Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 1. vanredna sednica Skupštine grada

14.02.2017.

Na današnjoj, 1. vanrednoj sednici Skupštine grada Subotice, usvojene su sve tri tačke dnevnog reda: Odluka o izmenama Odluke o komunalnom redu, Odluka o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima i Odluka o oglašavanju na teritoriji grada Subotice.

10835_1.jpg

Odluka o izmenama Odluke o komunalnom redu doneta je iz razloga što je u januaru 2016. godine donet novi Zakon o oglašavanju (u primeni od maja 2016. godine) koji uređuje ovu oblast, pa je pripremljen i predlog Odluke o oglašavanju na teritoriji grada Subotice. Iz tih razloga, odredbe koje se odnose na sredstva za oglašavanje, brišu se iz ove odluke.

Razlozi za donošenje predložene Odluke o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, proizašli su iz potrebe da se pojedine delatnosti koje Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, kao upravljač lokalnog puta obavlja, bliže odrede, kao što su odredbe koje se odnose na zaštitu lokalnih puteva, odnosno da se odrede delatnosti koje bi ovo preduzeće trebalo da obavlja, u skladu sa Zakonom o javnim putevima.

Navedeno se odnosi, pre svega, na raskopavanje lokalnog puta i drugih javnih površina i vraćanje u prvobitno stanje, jer je Javno preduzeće ovlašćeno da izdaje odobrenje za to, kao i da vrši stručni nadzor nad tim. Raskopavanje lokalnog puta i drugih javnih površina vršiće se u skladu sa Uputstvom o postupku i obavljanju raskopavanja i popravci saobraćajnica nakon raskopavanja zbog intervencija na podzemnim instalacijama u Gradu Subotici, koje donosi Javno preduzeće uz saglasnost Gradskog veća.

U Odluci o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, brisane su odredbe koje se odnose na postupak sticanja prava i izdavanje odobrenja za postavljanje bilborda, namenskih oglasnih tabli i reklamnih tabli na stubovima javne rasvete, iz razloga jer je u januaru 2016. godine donet nov Zakon o oglašavanju, pa je pripremljen i predlog Odluke o oglašavanju koja uređuje ovu oblast.

Predviđeno je da ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Grada Subotice“, iz razloga što je istom predviđeno donošenje odluke kojom se uređuju naknade za upotrebu opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Subotice, koju donosi Javno preduzeće za upravljanje putevima uz saglasnost Skupštine grada Subotice, što znači da je, pored Zakona, pravni osnov za donošenje odluke o naknadama u ovoj odluci, te je iz tog razloga potrebno da ova odluka stupi na snagu u što kraćem roku.

Preduzeću, kao upravljaču puta, poverena su javna ovlašćenja, u skladu sa Zakonom o javnim putevima, kao i pravo da utvrdi naknade za upotrebu lokalnog puta, sredstva naplaćena od ovih naknada prihod su javnog preduzeća.

Odluka o oglašavanju na teritoriji grada Subotice doneta je iz razloga što je, u januaru 2016. godine, donet novi Zakon o oglašavanju koji uređuje ovu oblast. Ova odluka uređuje sledeće oblasti: površine na koje se postavljaju sredstva za oglašavanje, sredstva za oglašavanje na otvorenim površinama, način određivanja naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje, uslovi i način postavljanja sredstava za oglašavanje, kao i obaveze korisnika lokacija.

Primena ove odluke vezana je za stupanje na snagu odluke kojom je uređena naknada za upotrebu lokalnih puteva na teritoriji grada Subotice.