Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položeni venci i cveće na Spomenik njihovoj vernosti

16.02.2017.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, resorni organ Vlade Srbije zadužen za zaštitu vojnih memorijala i mesta stradanja, kao i za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba u prošlosti, organizovao je danas, u Subotici, ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomenika Njihovoj vernosti koji je podignut poginulima u ratovima devedesetih i bombardovanju. U ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a u ime grada Subotice gradonačelnik Bogdan Laban.

10837_1.jpg

Gradonačelnik Laban je, tim povodom, izjavio da se na dvema tablama od bronze na Spomeniku njihovoj vernosti nalaze imena mladih Subotičana različite nacionalnosti i verske pripadnosti koji su u ratovima devedesetih i bombardovanju prerano izgubili svoje živote.

– Na nama je da i ubuduće saosećamo sa nesrećom drugih, da obilazimo ovaj spomenik i da polaganjem venaca i cveća i odavanjem počasti poginulima negujemo i čuvamo uspomenu na naše hrabre sugrađane – naglasio je Bogdan Laban.

Ministar Vulin je rekao da svaka zemlja počiva na onima koji su se žrtvovali za nju, da svaka zemlja za svoju slobodu može da zahvali onima koji su za nju dali svoj život i da je ovaj spomenik dokaz da ih nećemo zaboraviti.

– Ovaj spomenik je dokaz da se Srbija vraća sebi, da ne dozvoljava da se oni koji su se za nju žrtvovali dele ni po veri ni po naciji, da ne dozvoljava da se nijedna žrtva zaboravi i umanji. Ovaj spomenik govori i o ljubavi prema Srbiji, da su deca svesno i voljno žrtvovala svoje živote iz ljubavi prema Srbiji. Predugo su bili zaboravljeni ili, možda, sklonjeni u stranu. Mi smo obnovili ovaj spomenik zato što hoćemo da sačuvamo sećanje na jednu generaciju, na hrabre ljude koji su dali sve za ovu zemlju i za ovaj grad. Srbija im je za to zahvalna – istakao je Vulin.

Mi se trudimo, dodao je, da poboljšamo položaj boračke populacije i njihovih porodica.

10837_2.jpg

– Sada smo, prvi put, uradili jedan pomak, a to je da će svako boračko dete koje poslodavac zaposli zaslužiti odgovarajuću subvenciju. Prvi put smo ih prepoznali kao prioritet za zapošljavanje, obezbedili smo i novac da poslodavac, kada ih zaposli, dobije i subvenciju. To je naš način da kažemo hvala njihovim porodicama, to je naš način da kažemo hvala njihovom detinjstvu provedenom bez roditelja – kazao je ministar Vulin.

Na bronzanim tablama Spomenika njihovoj vernosti nalaze se imena 26 naših sugrađana koji su stradali u ratovima devedesetih i imena četiri sugrađana koji su izgubili život tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Od 26 Subotičana koji su poginuli u oružanim sukobima u periodu od 1991. do 1993. godine, njih deset nisu imali više od 20 godina. Četvorica najstarijih u momentu pogibije imali su samo 37 godina.

Za njihove majke, očeve, decu, supruge, braću, sestre i prijatelje bilo je to bolno saznanje, tragedija za koju nema ni leka ni prolaznosti.

10837_3.jpg

Bele ruže na Spomenik njihovoj vernosti danas je položila i Radovanka (Rada) Kuzmanović (1945), majka dobrovoljca Ratomira Kuzmanovića koji je imao 23 godine kada je poginuo u Vukovaru, 17. novembra 1991. godine.

Ona je potvrdila da već više od 25 godina, svako pre podne, dakle i dan-danas, iako ima sedamdeset i jednu godinu, odlazi na grob svog sina jedinca da odnese cveće i zapali sveću.

10837_4.jpg