Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano četvrto „Ličko prelo“

18.02.2017.

U organizaciji Udruženja Ličana „Lika“, iz Subotice, u restoranu „Spartak“ održano je tradicionalno „Ličko prelo“ koje je okupilo više od tri stotine gostiju svih generacija. I večerašnje, četvrto po redu  „Ličko prelo“ imalo je humanitarni karakter – deo sredstava prikupljenih od tombole biće doniran Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom, iz Subotice.

10841_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, izrazio zadovoljstvo što prisustvuje jednoj lepoj manifestaciji upriličenoj povodom čuvanja bogate tradicije Ličana i sećanja na zajednički zavičaj.

– Okupljanjem ljudi čiji su koreni sa prostora Like, ali i ostvarivanjem drugih ciljeva, od stručnih savetovanja, seminara i objavljivanja knjiga i publikacija, do kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija, organizator ’Ličkog prela’, Udruženje Ličana ’Lika’ iz Subotice, želi da što bolje upozna građane i mlade sa kulturnom baštinom i običajima naroda iz kraja iz koga potiču – rekao je gradonačelnik Laban.

Udruženje, istakao je, organizuje i druge oblike druženja radi uspostavljanja što je moguće bolje saradnje i negovanja prijateljstva i tolerancije sa drugim nacionalnim manjinama koje žive u našem gradu, a svojim aktivnostima nastoji da od zaborava otrgne i nekadašnji način izrade narodne nošnje koja – kao simbol etničkog identiteta – zauzima veoma značajno mesto u kulturi i tradiciji srpskog naroda, odnosno Ličana.

10841_2.jpg

– Ono s ponosom čuva i sećanje na naučnika Nikolu Teslu, najpoznatijeg Ličanina i jednog od najpoznatijih Srba u svetu, jer se Dan Udruženja 10. jul – dan kada je Tesla rođen – proslavlja manifestacijom ’Dan Nikole Tesle u Subotici’. Raduje me što je na prelu prisutna i mladost. Na mlađima je da uče od vas starijih i sačuvaju ovu tradicionalnu manifestaciju za buduće generacije – naglasio je gradonačelnik Laban i dodao da veruje da će se „Ličko prelo“, uz podršku subotičke lokalne samouprave, održavati još dugi niz godina.

Prisutnima su se obratili i predsednik Udruženja Ličana „Lika“ Miloš Borjan, potpredsednik Udruženja „Zavet otadžbini“ iz Novog Sada, Dragomir Lalić i Vlado Šabić, iz Srpskog prosvetnog društva „Nikola Tesla“, iz Postojne (Slovenija).

U kulturno-zabavnom delu programa nastupili su KUD „Krajina“ iz Beograda i bend „Boemi“, iz Sombora.

10841_3.jpg