Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zajedno do poboljšanja uslova života osoba sa invaliditetom

20.02.2017.

U Subotici je danas počela dvodnevna, deseta sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije. Članovi Odbora razmatrali su položaj osoba sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na delovanje nevladinih organizacija i usluge socijalne zaštite koje one pružaju.

10847_1.jpg 

Članovima Odbora i predstavnicima udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom obratio se član Gradskog veća grada Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović. U svom izlaganju upoznao je prisutne sa aktuelnim stanjem u ovoj oblasti i informisao ih da su iz gradskog budžeta izdvojena znatna sredstva za finansiranje određenih usluga kroz ustanove koje se nalaze u Subotici, kao što su: Centar za socijalni rad, Gerontološki centar i Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.

U nastavku izlaganja, naveo je da subotička lokalna samouprava svake godine raspisuje konkurse u oblasti društveno-humanitarnog rada i da je u 2016. godini, po konkursu, trećina opredeljenih sredstava odobrena udruženjima osoba sa invaliditetom. Đukanović je istakao da je grad Subotica spreman da podrži sve projekte u cilju poboljšanja uslova života osoba sa invaliditetom i da će pružiti maksimalnu pomoć u okviru svojih nadležnosti.

Predsednica Odbora, dr Vesna Rakonjac, upoznala je prisutne sa delokrugom rada Odbora i dodala da je Odbor formirao Radnu grupu za osnaživanje osoba sa invaliditetom, koju čini 11 narodnih poslanika iz raznih poslaničkih grupa, a koja ima za cilj, između ostalog, da kroz posete lokalnim samoupravama, utvrdi realno stanje i ustanovi probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Pešić, istakao je da se Ministarstvo posebno angažuje kada su u pitanju osobe sa invaliditetom i dodao da je Vlada Republike Srbije formirala Savet za osobe sa invaliditetom, kao stručno i savetodavno telo Vlade, koga čine predstavnici nadležnih državnih organa, civilnog društva i nevladinih organizacija.

U nastavku sednice, predstavnici udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom izneli su probleme sa kojima se suočavaju, među kojima je i revizija tuđe nege i pomoći - dok traje revizija, roditelji, odnosno deca, ne dobijaju naknadu i do pola godine. Predstavnici udruženja smatraju da osobe sa stalnim dijagnozama, poput autizma, Daunovog sindroma, cerebralne paralize ne treba da podležu ponovnoj reviziji, odnosno da se te činjenice stalno i iznova dokazuju.

Takođe, ukazali su na neophodnost angažovanja većeg broja personalnih asistenata, pomoćnika u kući, kao i porodičnih savetnika, a sve u cilju pružanja pomoći osobama sa invaliditetom.