Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dobar odgovor na migrantsku krizu

21.02.2017.

U nastavku desete sednice Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije, članovi Odbora razmatrali su uticaj migrantske krize na sistem socijalne zaštite u Subotici, jednoj od regija pogođenih krizom. Pre nastavka sednice, članovi Odbora obišli su Dom zdravlja u izgradnji, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Prihvatni centar za migrante u Subotici.

 10848_1.jpg

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, upoznao je članove Odbora sa aktuelnom situacijom migrantske krize, ističući da u Srbiji ima oko sedam hiljada ekonomskih migranata, koji su smešteni u oko 15 prihvatnih centara.

Naveo je da je Subotica osetila prvu migrantsku krizu još 2011. godine, a vrhunac je, kako je rekao, bio 2015. godine. Istakao je da je pre nekoliko meseci formirana radna grupa koju čine sve relevantne institucije, a koja je donela nova pravila o utvrđivanju načina kretanja migranata. Na taj način može se utvrditi tačno kretanje migranata i njihov krajnji cilj i odredište. Ono što je bitno, dodao je, jeste da su sva sredstva koja su usmerena na pružanje pomoći migrantima, dobijena iz donacija, a ne iz budžeta Republike Srbije, te stoga nijedan građanin Srbije nije ugrožen.

Upoznao je prisutne da je sa delegacijom Evropske unije potpisan ugovor o nepovratnoj pomoći u visini od 7,3 miliona evra i ukazao na pomoć Vlade Republike Nemačke u iznosu od šest miliona evra. Od velikog značaja za Republiku Srbiju je i pomoć EU u vidu novčanih sredstava koja je namenjena jačanju infrastrukture u lokalnim samoupravama i jačanju zdravstvenog sistema.

U diskusiji je učestvovao i Milimir Vujadinović, šef Radne grupe za praćenje migracije na teritoriji grada Subotica koji je upoznao članove Odbora sa aktuelnim stanjem u našem gradu i podsetio da je Vlada Republike Srbije 2014. godine uspostavila sistem koji lokalne samouprave počinju da primenjuju u cilju boljeg rešavanja migrantske krize. Takođe, istakao je, formirana je Radna grupa za praćenje migracija na teritoriji grada Suboticе koja je prerasla u operativno telo koje radi na terenu i koordinira sa svim relevantnim institucijama u cilju rešavanja migrantske krize.

Predsednice Odbora, dr Vesna Rakonjac, izjavila je da ovo skupštinsko telo već dve godine prati aktivnosti oko migrantske krize i da se zbog toga jednom mesečno održavaju veliki radni sastanci, koji okupljaju vladin i nevladin sektor.

– Država je odgovorno i u pravom trenutku reagovala i sve strukture vlasti delovale su sinhronizovano. Država je na pravi način odgovorila na migrantsku krizu, uz human odnos prema migrantima, o čemu govori i mali broj incidenata koji se dešavaju. Veoma smo zadovoljni što za sve ovo vreme nije bilo nijedne epidemije i da naš zdravstveni sistem u tom delu funkcioniše perfektno. Prezadovoljni smo onim što smo danas videli u Subotici, obišli smo Dom ‘Kolevka’, koji pruža smeštaj i maloletnim migrantima bez pratnje roditelja – istakla je Vesna Rakonjac.