Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni ugovori o dodeli sredstava Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine

23.02.2017.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja, Nedeljko Kovačević, uručili su danas, u Novom Sadu, ugovore vredne 1.404.436.320 dinara predstavnicima 39 gradova i opština i 11 zdravstvenih institucija, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Odlukom o dodeli sredstava u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja Subotici je za projekat „Izgradnja turističke infrastrukture na Paliću – nastavak rekonstrukcije objekta Velika terasa sa parternim i urbanim opremanjem Velikog parka u okviru Master plana Palić” dodeljeno 77.770.411,80 dinara. U ime Grada Subotice ugovor je potpisao gradonačelnik Bogdan Laban.

10853_1.jpg

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine u toku januara sprovela je sedam konkursa za finansiranje i sufinansiranje 68 projekata u oblastima lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, razvoja sporta, saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite voda i zdravstvene zaštite

Odlukom o dodeli sredstava u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, dodeljeno je 250 miliona dinara za realizaciju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovne i investicione klime u deset gradova i opština (Kikinda, Šid, Bač, Kanjiža, Bački Petrovac, Inđija, Irig, Subotica, Bačka Palanka, Bela Crkva).

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je prilikom dodele ugovora na činjenicu da je i u prethodnom šestomesečnom periodu Pokrajinska vlada za gotovo svih 45 opština na teritoriji Vojvodine izdvojila 1,8 milijardi dinara. On je dodao da je od ogromnog značaja i da očekuje od opština i institucija koje su danas dobile sredstva da budu odgovorne i efikasne u realizaciji projekata, kao i to da bi projekti trebalo da budu završeni do kraja godine da bi se već sledeće moglo krenuti u realizaciju novih. Predsednik Mirović je istakao važnost politike okupljanja oko projekata i naglasio rekao da sinergija zajedničkog rada lokalnih samouprava, pokrajinske i republičke vlade donosi i bolji rezultat.

Uz izražavanje zahvalnosti na dodeljenim sredstvima, gradonačelnik Laban je, posle potpisivanja ugovora, izjavio da će realizacijom projekta Palić postati atraktivniji za potencijalne investitore koji će novim zapošljavanjem doprineti i povećanju prihoda grada Subotice.

– Ovaj projekat je deo šireg projekta koji se odvija u fazama, a odnosi se na očuvanje biodiverziteta Velikog parka, revitalizaciju kulturnog nasleđa - secesijski objekti na Paliću, usklađivanje infrastrukture sa izgledom parka i uklapanje sadržaja primerenih izgledu i duhu Velikog parka, kao zaštićenog prirodnog dobra trećeg nivoa zaštite. Cilj je i da objekat Velika terasa, nakon potpune rekonstrukcije, bude samoodrživ. Investiciono održavanje objekta je u nadležnosti Grada Subotice, a upravljanje i održavanje povereno je preduzeću 'Park Palić' – istakao je gradonačelnik Laban.

10853_2.jpg

Veliki park karakteriše kombinacija uređenih zelenih površina i specifična arhitektura iz doba secesije. Staze koje vode kroz Veliki park predmet su rekonstrukcije sa ciljem urbanističko-arhitektonskog oblikovanja prostora sa opremanjem kao jedinstvene ambijentalne celine. Popločavanje staza klinker pločama sprovodi se fazno i prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Do sada je urađen veći deo staza, ali je ostalo nekoliko bitnih promenada u Velikom parku. To su staze pravca: Vodotoranj - Velika terasa,  Letnja pozornica - Veliki park i okolina Hotela „Jezero”, u ukupnoj dužini od 940 metara. U samu stazu implementiraće se vodilja za osobe sa oštećenim vidom.

U turističkom jezgru Banje Palić nalazi se i Velika terasa, višenamenski objekat izgrađen početkom prošlog veka. Sredstvima dodeljenim od Uprave za kapitalna ulaganja u potpunosti će se završiti građevinski radovi i otpočeti opremanje objekta grejno-rashladnim sistemom instalacija.