Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Lokalne institucije zajedno u zaštiti prava LGBT osoba

27.02.2017.

Predstavnici 13 relevantnih institucija u gradu danas su u zgradi Nove opštine potpisali Memorandum o saradnji lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Subotici. Ovo je prvi dokument kojim se lokalni organi zaduženi za zaštitu prava građana obavezuju na međusobno umrežavanje, praćenje i aktivno reagovanje na slučajeve diskriminacije ove manjinske grupe.

10867_1.jpg

Memorandum o saradnji u ime lokalne samouprave potpisala je načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik, a o potrebi ovakvog jednog dokumenta u ime grada Subotice govorio je zaštitnik građana Zlatko Marosiuk.

On je ocenio da je u ovom trenutku zakonodavstvo kojim se u Srbiji štiti sloboda  od diskriminacije usklađeno sa  međunarodnim  i evropskim standardima i da pruža dobar pravni okvir za sprečavanje i suzbijanje diskriminacije. Uprkos, kako je rekao, unapređenom pravnom okviru i uspostavljanju institucija, brojna istraživanja i praksa potvrđuju da je diskriminacija široko rasprostranjena i da postojeći mehanizmi zaštite nisu dovoljno i adekvatno iskorišćeni.

Potpisnici Memoranduma o saradnji su i Više javno tužilaštvo, Osnovno javno tužilaštvo, Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Subotica, Centar za socijalni rad, Zaštitnik građana Grada Subotica, Policijska uprava Subotica, Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Politehnička škola, Kancelarija za mlade Grada Subotica, Udruženje građana „Stav+“, OŠ „Sonja Marinković“ i Udruženje građana „Malin“.

Osim u Subotici, memorandumi o saradnji potpisani su još u pet gradova - Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu i Kragujevcu, a biće potpisan i u Novom Pazaru.

10867_2.jpg