Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana Skupština regionalne saradnje DKMT

02.03.2017.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, i zamenik gradonačelnika Subotice, Timea Horvat, učestvovali su na Skupštini regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (Skupština DKMT), održanoj danas u Morahalomu (Mađarska). Skupštinu DKMT otvorio je Bela Kakaš, predsednik Generalne skupštine Županije Čongrad i predsedavajući Evroregionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa.

10888_1.jpg

Pokrajinski sekretar je, tim povodom, naglasio da ova evroregija ima budućnost i da se zajedničkim naporima mogu realizovati razvojni projekti.

On je istakao da ga raduju krajem protekle sedmice dobijena zvanična obeveštenja o odobrenju pet strateških projekata s Mađarskom, od kojih će se dva realizovati u okviru Evroregionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa. U pitanju su, naveo je, projekti „Raznobojna saradnja” (Colourful cooperation) i Dream Railway, u ukupnom iznosu od 7,3 miliona evra.

Na osnovu dugogodišnje prakse, sledeća skupština održaće se poslednjeg vikenda u maju (27. maja 2017. godine), kada će se zakazati i svečanost na tromeđi, a granični prelaz privremeno otvoriti. Tom prilikom, AP Vojvodina će preuzeti ulogu predsedavajućeg skupštine, kao i svečane sednice koja će se održati povodom dvadesete godišnjice, u novembru 2017. godine.

Sekretar Bjelić je predložio da sednica bude 21. novembra 2017. godine i da sledimo model pozivanja i organizacije koji su korišćeni tokom svečanosti DKMT-a, održane 2005. godine, kada su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Srbije i Rumunije, što je podiglo renome i publicitet ove saradnje.