Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren novi proizvodni pogon u „Kontinentalu“

07.03.2017.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor fabrike „Kontitek fluid Srbija“, Živko Topalović, otvorili su danas, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok” u Subotici, novi pogon kompanije za proizvodnju delova za auto-industriju „Kontinental”, u kojoj će biti zaposleno više od 500 novih radnika. Na svečanosti su bili i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, i ekonomski ataše u ambasadi Nemačke u Beogradu Katrin Majke Čiganovski.

10891_1.jpg

Premijer Vučić, koji je pre otvaranja razgovarao sa predstavnicima rukovodstva fabrike, istakao je da je i ta fabrika dokaz da Vlada ispuni sve ono o čemu se dogovori sa investitorima, a na dobrobit građana Srbije.

On je istakao da je na mestu gde je novi pogon za 500 novih radnika nekada bilo blato i kaljuga i da su mnogi vrteli glavom kada je bilo rečeno da će tu nići fabrika, a ona je nikla nakon devet meseci.

Kako je rekao, Vlada Srbije i građani su pomogli da se ta investicija ostvari i naznačio da je Vlada dala oko tri miliona evra, a investitor, „Kontinental“, 14,5 miliona evra.

Vučić je naveo da će u fabrici posao naći i građani iz drugih opština, a ne samo Subotice, u kojoj je sve manje onih koji žele posao, a nemaju ga. To nije loše, rekao je premijer i istakao da je ponosan na naše radnike.

10891_2.jpg

Više od hiljadu radnih mesta u Subotici i sledeća velika investicija „Kontinentala“ u Novom Sadu, po rečima Igora Mirovića, pokazuje da je Srbija stabilna i uređena zemlja i da je u nju isplativo ulagati.

Koncept zajedničkog rada Republičke i Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava daje rezultat i tek će davati, rekao je Mirović, i dodao da je želja svih nas da nastavimo ovako zajedno da radimo, da u drugim mestima iz nedelje u nedelju otvaramo nove proizvodne hale i zapošljavamo što više naših porodica.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je, parafrazirajući čuvenu rečenicu Agate Kristi „određeni ljudi se vraćaju na isto mesto“, izrazio zadovoljstvo što se jedna ovakva investicija završila za samo osam meseci.

Sa ovom investicijom, podvukao je, donosite novi način razmišljanja, jer investirate i u modernizaciju obrazovnog procesa. Uveren sam, kazao je Pastor, da su pred Suboticom lepe godine, i zbog „Ipsilon kraka“, završetka gradnje zgrade Narodnog pozorišta, obnove pruge Beograd-Budimpešta, ulaganja u Palić.

Šef privrednog odeljenja u ambasadi Nemačke u Beogradu, Katrin Majke Čiganovski, rekla je da se završetkom ove investicije značajno proširio angažman firme „Kontitek“, i ukazala da ovakav pozitivan trend razvoja možemo da primetimo i u ukupnim namačko-srpskim ekonomskim odnosima. Prema njenim rečima, više od 350 nemačkih kompanija u poslednjih 16 godina uložilo je više od 1,8 milijardi evra i otvorilo više od 35.000 novih radnih mesta, kako na severu, tako i na jugu zemlje

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, naglasio je, između ostalog, da je povećanje proizvodnih kapaciteta za dodatnih 12.000 metara kvadratnih proizvodnog i magacinskog prostora, kao i prateće infrastrukture, i otvaranje 500 novih radnih mesta u naredne tri godine potvrda je da je „Kontinental“ zadovoljan  poslovnim ambijentom u Srbiji i Subotici, i podrškom Vlade Srbije i subotičke lokalne samouprave.

Živko Topalović je rekao da se iz novog pogona već više nedelja isporučuje roba zahtevnim kupcima koji su u vrhu evropske i svetske automobilske industrije. Naši kupci, naveo je, prepoznali su našu lokaciju i kapacitete, ali i pouzdanog partnera na koga mogu da se oslone i to je rezultat koji je veoma zavidan.

10891_3.jpg

U Subotici će se proizvoditi crevni i cevni sistemi za pogonski sklop automobila na oko 20.000 metara kvadratnih radne površine i sa punom zaposlenošću od 1150 zaposlenih koja će biti dostignuta u narednim godinama. Ovi delovi će se isporučivati proizvođačima automobila u Evropi. Pored ovoga, fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine.

Koncern „Kontinental“ je 2016. godine, sa svojih pet divizija, ostvario preliminarni promet od 40,5 milijardi evra i trenutno zapošljava više od 220.000 radnika u 56 zemalja.