Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za rad sa postojećom privredom

07.03.2017.

U okviru projekta „Jačanje struktura u lokalnoj samoupravi za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP)“, koji zajednički sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Regionalna razvojna agencija Srbije (RAS), na Paliću će se, do 9. marta, realizovati tri trodnevne radionice gde će eminentni predavači iz Srbije i regiona prenositi iskustva u oblasti promocije i privlačenja investicija, privatno-javnog partnerstva i jačanja konkurentnosti. Projektom je obuhvaćeno 20 lokalnih samouprava širom Srbije.

10892_1.jpg 

Timea Horvat je, obraćajući se učesnicima radionica, podsetila da je Subotica 2010.  godine dobila sertifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem i da statistika pokazuje da su lokalne samouprave koje imaju sertifikat NALED-a, udovoljile standardima potrebnim za strane investicije i da one imaju u proseku sedam stranih investicija na godišnjem nivou, dok lokalne samouprave sa kojima to nije slučaj imaju 3,3 strane investicije.  

NALED i članstvo se zalažu za efikasnu državu, fer konkurenciju, smanjenje birokratije i parafiskalnog opterećenja privrede i građana, istakla je Timea Horvat, i dodala da se Grad Subotica zalaže za efikasnu lokalnu samoupravu, fer konkurenciju i smanjenje birokratije, na čemu se predano radilo u 2016.  godini.

To je, naglasila je, rezulitiralo i specijalnim priznanjem za najbolje rezultate u izdavanju elektronskim dozvola među gradskim upravama u Srbiji u 2016. godini, koje je dodeljeno od strane NALED-a.

10892_2.jpg 

Cilj projekta je da uz podršku RAS-a i Ministarstva privrede jačaju kapaciteti odabranih lokalnih samouprava za rad sa postojećom privredom i kreiraju mere podrške za lokalne samouprave i privredu na lokalnom i nacionalnom nivou.

Projektne aktivnosti obuhvataju: struktuiran program obuka za zaposlene u odeljenjima za LER; analizu stavova i potreba lokalne privrede; stalni dijalog s privredom i institucijama; izgradnju regionalne mreže zaposlenih u LER-u i definisanje mera podrške za razvoj MMSP.

Projektom su predviđene tri trodnevne radionice gde će eminentni predavači iz Srbije i regiona prenositi iskustva u oblasti promocije i privlačenja investicija, privatno-javnog partnerstva i jačanja konkurentnosti. Na kraju projekta, u aprilu 2017. godine, biće upriličena svečana dodela sertifikata za sve učesnike koji su uspešno prošli program obuke.