Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završetak „Ipsilon kraka“ do 2019. godine

07.03.2017.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obišla je danas radove na „Ipsilon kraku“, obilaznici oko Subotice ka graničnom prelazu Kelebija. Radnici kompanije „Vojput” trenutno rade na sređivanju kružnog toka kod naselja Bikovo, asfaltiranju kilometra puta i sređivanju petlje „Subotica – Jug”.

10893_1.jpg

Posle 27 godina, koliko se čeka ipsilon krak, Ministarstvo je prošle godine krenulo u realizaciju ovog projekta i plan je da bude završen do 2019. godine, najavila je Zorana Mihajlović, i dodala da će se na taj način povezati Horgoš i Kelebija.

Na javnom pozivu izabran je domaći izvođač i imamo nadzor koji kvalitetno radi svoj posao, podsetila je ministarka Mihajlović, i navela da, u smislu dinamike izvođenja radova i poštovanja ugovorenih rokova, neće biti nikakvih kašnjenja, kao što ni do sada nije bilo.

Radovi na završetku ove deonice „Ipsilon kraka“ trebalo bi da budu gotovi do 20. marta, a ministarka je naglasila da je mentor ovog projekta državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern i da je to praksa koja je uvedena u Ministarstvu da svaki projekat ima mentora projekta koji na sedam dana obilaze radove i pričaju sa izvođačem kako bi se na otklanjali problemi koji nastaju u radu.

Jedan od razlogа što se „Ipsilon krak“ tako dugo gradi je i neodgovarajuća dokumentacija koja je pripremana za ovaj projekat, pa je u tenderu za ovu deonicu bilo naznačeno da je jedan do zadataka i sređivanje dokumentacije.

– Ništa ne može da se radi bez uredne projektno-tehničke dokumentacije, i mi ništa ne radimo dok se dokumentacija ne sredi –  podvukla je Zorana Mihajlović.

Imre Kern je objasnio da je u ovom raspisu 24 miliona dinara obezbeđeno upravo za sređivanje projektne dokumentacije, odnosno izvođačkog projekta.

On je naglasio da je do sada urađeno samo 11 od 24 kilometra, koliko je duga obilaznica, i da od do sada 11 završenih kilometara nijedan nije pušten u rad.

Mi, kako je rekao, na osnovu budžetskih mogućnosti planiramo radove i odmah ih puštamo u rad, i sa ovom petljom „Subotica – Jug” dobijamo još jedan povez južnog dela grada, gde su industrijski pogoni, sa autoputem Subotica–Beograd.

Radove na „Ipsilon kraku“ obišao je i predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford.

10893_2.jpg