Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Renoviran Centar za socijalni rad

08.03.2017.

Renovirani Centar za socijalni rad svečano je otvoren danas u čast Međunarodnog dana žena, 8. marta. Rekonstrukcija je obuhvatala stolarske i bravarske radove, opremanje kancelarija za zaposlene Centra i otvaranje specijalizovanih prostorija za rad sa ženama žrtvama porodičnog nasilja. Vrednost izvedenih radova je 70.000 dolara. Rekonstrukcija je sprovedena u okviru „Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu“ koji  je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizovao Program UN za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

10896_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, izjavio je, tim povodom, da će se za grad Suboticu, a pre svega za Centar za socijalni rad, otvaranjem prostorije za rad sa ženama žrtvama nasilja obezbediti kvalitetniji rad i siguran prostor za žrtvu.

Centar za socijalni rad ima izuzetno stručan kadar, istakao je Đukanović, i dodao da veruje da će smanjenju nasilja u porodici doprineti i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, usvojen u novembru prošle godine.

On je podsetio da je primena ovog zakona predviđena od 1. juna 2017. godine i da je značajna novina u ovom zakonu, koji je predložila Vlada, da je omogućeno privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, kao i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, naglasio je značaj ove donacije Centru za socijalni rad, upravo zbog toga što su to mesta na kojima se detektuje porodično nasilje.

Porodično nasilje je, rekao je, fenomen koji želimo da osvetlimo, a Vlada je osnovala koordinaciono telo na čijem čelu je ministarka Zorana Mihajlović.

Žrtve porodičnog nasilja su, istakao je Ivanišević, prvi put prepoznate kao teže zapošljive i ranjive kategorije i zato su predviđene subvencije za poslodavce koji ih zaposle, ali i posebni podsticaji za pokretanje biznisa, jer je ekonomsko osnaživanje jedan od načina za izlazak iz začaranog kruga nasilja.

10896_2.jpg

Zamenik direktora USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, Džefri Skarin, kazao je da je obnova Centra za Socijalni rad izvršena u okviru dvogodišnjeg USAID-ovog projekta vrednog 1.3 miliona dolara, sprovedenog u partnerstvu sa Programom UN za razvoj (UNDP), koji pomaže gradovima i opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom da povećaju svoje kapacitete i budu bolje pripremljene da odgovore na ovu i buduće krize.
 
Direktorica Centra za socijalni rad, Miroslava Bagavac rekla je da će obnovljeni Centar, koji godišnje pruža usluge za oko 12.000 ljudi, pružiti bolje uslove za rad 60 zaposlenih i kvalitetnije usluge svojim korisnicima, uključujući i migrante.

Osim u Subotici, „Projekat za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu” sprovodi se i u Bosilegradu, Dimitrovgradu, Kanjiži, Preševu i Šidu.

10896_3.jpg

Predstavnike USAID-a, UNDP-a, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Komesarijata za izbeglice i migracije i Centra za socijalni rad, uoči svečanog otvaranja renoviranog Centra primio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, u Zelenoj sali Gradske kuće.