Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zaključen Sporazum o saradnji Subotice i Šaosinga

09.03.2017.

U Plavoj sali Gradske kuće zaključen je Sporazum o saradnji između Grada Subotice i Šaosinga, petomilionskog grada iz primorske provincije Džeđang, na istoku Narodne Republike Kine. Sporazum, kome je prethodilo potpisivanje Memoranduma o razvijanju odnosa prijateljske razmene između Subotice i Šaosinga, 27. oktobra 2014. godine, potpisali su gradonačelnik Bogdan Laban i Hu Minguang, zamenik gradonačelnika Šaosinga.

10899_1.jpg

Gradonačelnik Laban je istakao da saradnja dva grada podrazumeva ne samo ekonomske, trgovinske i privredne veze nego i ono što nas spaja i u kulturi i turizmu i da Republika Srbija i Kina imaju dugogodišnju privrednu saradnju, zasnovanu prvenstveno na prijateljskim i jakim vezama.

– Zahvaljujemo se jednoj tako velikoj državi kao što je Kina na svemu što radi za Srbiju. Velike kineske kompanije prisutne su u našoj zemlji i u svim većim infrastrukturnim projektima, a jedan od najznačajnijih je Železara u Smederevu. Nadam se da će i naša dva grada takođe imati uslove da zajednički rade na nekim projektima – naglasio je Bogdan Laban.

Delegacija iz Šaosinga upoznala se sa svim privrednim i turističkim potencijalima koje nudi naš grad, a dobra preporuka stigla je i od Volong grupe, vlasnika preduzeća „ATB Sever“, koja takođe dolazi iz Šaosinga.

Kina i Srbija imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, bilo da je reč o ekonomskim ili društvenim odnosima, kazao je Hu Minguang, i dodao da će uskoro doći i do konkretne realizаcije saradnje Subotice i Šaosinga u mnogim oblastima i na obostranu dobrobit.

10899_2.jpg