Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen novi Zakon o sportu

17.03.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, Predrag Peruničić, posetio je danas Suboticu gde je u Gradskoj kući, u prisustvu člana Gradskog veća zaduženog za sport i omladinu, Nemanje Simovića, i sekretara Sportskog saveza Subotice, Gorana Marinkovića, razgovarao sa predstavnicim sportskih organizacija i klubova iz našeg grada o primeni novog Zakona o sportu.

10913_1.jpg

Peruničić je, obraćajući se medijima uoči predstvljanja Zakona o sportu u skupštinskoj sali Gradske kuće, izjavio da je 2014. godine usvojena Nacionalna strategija za razvoj sporta, da 2018. godine mora da se počne sa izradom nove strategije i da bi tokom ove godine trebalo da se urade analize kako bi se videlo šta je dobro urađeno i gde su se potkrale eventualne greške.

Istovremeno, dodao je, moramo da sagledamo šta smo postigli sa novim Zakonom o sportu, koji je punom implementacijom počeo da se primenjuje od 17 februara i po kome su veoma važni baza i sportski savezi.

– Želimo da vidimo gde su problemi i kako možemo da ih rešimo. Nameravamo, takođe, da sagledamo šta je urađeno na unapređenju dečjeg, školskog i univerzitetskog sporta, kao i na razvoju sportske infrastrukture – kazao je Peruničić.

10913_2.jpg

On je istakao da je svim lokalnim samoupravama podeljen Priručnik za finansiranje programa u oblasti sporta, koji, kako je rekao, ima za cilj da pruži odgovore na najvažnija pitanja iz prakse o finansiranju učesnika u sistemu sporta u jedinici lokalne samouprave.

Novi Zakon o sportu, naveo je Peruničić, doneće, između ostalog, novine u programskom finansiranju sportskih organizacija na lokalu, sistematizaciju rada u sportskim savezima lokalnih samouprava, smanjenje poreza na dohodak za sportiste kao i besplatne preglede za male sportiste od šest do 14 godina.

Nemanja Simović je podsetio na aktuelne projekte u čiju su realizaciju uključeni Ministarstvo omladine i sporta, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i grad Subotica.

– Krajem marta predaćemo na upotrebu reflektore na Gradskom stadionu. To je projekat koji radimo zajedno sa republičkim ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom, a potom počinjemo sa renoviranjem i postavljanjem atletske staze na Gradski stadion što je, takođe, zajednički projekat sa republičkim i pokrajinskim nivoima vlasti – rekao je Nemanja Simović.

10913_3.jpg