Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završeni radovi na izgradnji novog bloka Ambulante 1 u Kumičićevoj ulici

20.03.2017.

Delegacija organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) posetila je danas naš grad gde je sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom, direktorom Doma zdravlja Subotica dr Milom Dujmić Bogdanović i republičkim poslanikom Milimirom Vujadinovićem obišla novoizgrađeni blok Ambulante 1 Doma zdravlja, u Kumičićevoj ulici, koja se nalazi nedaleko od glavne autobuske stanice.

10916_1.jpg
Gradonačelnik Laban je, tim povodom, izjavio da je sredstvima nemačke Vlade organizacija ASB podržala Suboticu u proširenju kapaciteta Ambulante 1 Doma zdravlja, u šta je uloženo 55.000 evra. Izgradnja je, dodao je, započeta u decembru, a prostor je potpuno završen i opremljen u rekordnom roku – za manje od tri meseca.

Realizacija ovog projekta, istakao je, značajna je i za Suboticu, i za Dom zdravlja, jer će doprineti unapređenju zdravstvene zaštite u našem gradu.

– Proširenjem kapaciteta Ambulante 1, koja ima približno 10.000 zdravstvenih kartona pacijenata koji preme njoj gravitiraju, rasteretiće se tzv. Dispanzer za decu u koji svakodnevno dolazi veliki broj malih pacijenata, a u kome su se do sada pregledala i deca migranti koji prolaze kroz Republiku Srbiju – naglasio je gradonačelnik Laban.

10916_2.jpg
On je izrazio zahvalnost organizaciji ASB i nemačkoj Vladi što, kako je naveo, prepoznaju potrebe našeg grada, posebno tokom izbegličke krize, i što su od 2015. godine za Suboticu opredelile više od 500.000 evra.

Direktor organizacije ASB za Srbiju, Gordan Velev, rekao je da mu je drago što će deca iz Subotice u dograđenom delu Ambulante 1 imati malo bolje uslove i da je generalni stav organizacije ASB da se ulaže i u lokalne zajednice pogođene migrantskom krizom, a ne samo u rešavanje problema koje sa sobom povlači migrantska kriza.

Prema njegovim rečima, uskoro će se početi i sa opremanjem Ambulante 1, a u toku su i razgovori sa donatorom oko asfaltiranja Balzakove ulice u Subotici. Reč je, kako je naveo, o projektu vrednom oko 200.000 evra.

Mila Dujmić Bogdanović je kazala da su uprkos preopterećenosti lekara i ambulanti migrantima pružene sve potrebne usluge.

– Ova ambulanta će nam olakšati rad. U njoj će, u početku, biti angažovan jedan lekar, pregledaće se mlađi migranti, do 15 godina, kao i drugi migranti, a pružaće se usluge i našim sugrađanima – rekla je Mila Dujmić Bogdanović.

10916_3.jpg

Tokom 2016. godine Služba hitne medicinske pomoći pregledala je 191 migranta i izvršila 139 sanitetskih prevoza. Patronažna služba je tokom 2016. godine bila angažovana za pružanje zdravstvenih usluga i pomoći izbeglicama i licima u potrebi za međunarodnom zaštitom, a posebno pri prehrani odojčadi i male dece u tranzitnoj zoni kod graničnog prelaza Kelebija. Pregledano je oko 1000 dece. Prošle godine u zdravstvenim ustanovama u gradu pregledano je oko 400 migranata.