Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici migrantska kriza pod kontrolom

20.03.2017.

U Gradskoj kući održana je panel–diskusija na temu „Uticaj migrantske krize na lokalnu bezbednost građana Subotice“, koju je organizovao Centar za istraživanje javnih politika iz Beograda u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Subotice. U diskusiji su učestvovali narodni poslanici sa prebivalištem u našem gradu, predstavnici lokalne samouprave, policije, Odbora za lokalnu bezbednost, Centra za socijalni rad, kao i predstavnici institucija i organizacija civilnog društva koje se bave pitanjem migranata u Subotici.

10917_1.jpg 

Narodni poslanik i predsednik Radne grupe za praćenje migracija na teritoriji grada Subotice i koordinaciju aktivnosti u cilju rešavanja problema migracionih tokova, Milimir Vujadinović, izjavio je, tim povodom, da Subotičani u potpunosti mogu da budu mirni i spokojni kada je u pitanju njihova bezbednost.

Pojedinačni incidenti su mogući, napomenuo je Vujadinović, i dodao da će ljudi koji se bave ovim pitanjem dati sve od sebe da spreče eventualnu humanitarnu katastrofu i da nivo bezbednosti očuvaju na zavidnom nivou.

U poslednjim nedeljama i mesecima, naglasio je, migranata je sve manje, što je, kako je naveo, proizvod rada sistema koji je uspešno postavljen.

 10917_2.jpg

Vujadinović je istakao da je u Subotici smanjen i broj incidenata. Na to je, rekao je,  uticala i činjenica da su u prošlom periodu svi ti incidenti procesuirani od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosudnih organa.  

Filip Stojanović, iz Centra za istraživanje javnih politika, kazao je da je jedan od rezultata istraživanja sprovedenog u okviru projekta „Lokalna bezbednost i uloga narodnih poslanika“, koji realizuje Centar za istraživanje javnih politika uz podršku Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, da migranti ne predstavljaju pretnju po bezbednost već bezbednosni izazov.

To su, dodao je, prvenstveno one grupe migranata koje nisu smeštene u tranzitnim i prihvatnim centrima, a reč je uglavnom o muškarcima samcima i zbog toga lokalna zajednica njih tretira kao bezbednosni izazov.

 10917_3.jpg

Tanja Jakobi, v. d. direktora Centra za istraživanje javnih politika, objasnila je da se ovaj projekat sprovodi u Subotici, gde se bavi problemom velikog broja migranata, Novom Pazaru, gde je tema bezbednost mladih i u Kraljevu, gde se bavi  sa problematikom nasilja u porodici.

Nakon ove i panel–diskusije u drugim gradovima biće održana finalna konferencija u Beogradu na kojoj će biti predstavljena celokupna studija koja se bavi problemima ljudske bezbednosti u ova tri grada.