Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dan Hemijsko-tehnološke škole

23.03.2017.

Hemijsko-tehnološka škola je svečanom akademijom obeležila Dan škole i jubilej – 120 godina postojanja školske zgrade. Svečanosti održanoj u Domu učenika srednjih škola prisustvovali su sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Miloš Blagojević, načelnik Školske uprave za Zapadnobački i Severnobački okrug Borislav Staničkov, kao i veliki broj đaka i profesora bratskih škola iz Hrvatske, Mađarske i naše zemlje.

10929_1.jpg

Nataša Aleksić je, u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i svoje ime, učenicima, profesorima i direktoru škole čestitala Dan škole i jubilej i podsetila da je zgrada od izgradnje, 1897. godine, bila u funkciji obrazovanja, da je u njoj svojevremeno bila Ženska učiteljska škola, a potom Pravni fakultet i Tehnološko-školski centar.

Između Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbiјe i Grada Subotice 23. novembra 2016. godine zaključen je ugovor o realizaciji projekta adaptacija, sanacija i restauracija fasada i unutrašnjeg prostora objekta i fiskulturne sale Hemijsko-tehnološke škole, rekla je Nataša Aleksić i navela da su za realizaciju ovog projekta već izdvojena sredstva u iznosu od 170 miliona dinara.

Istog dana, dodala je, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Grad Subotica potpisali su i ugovor o realizaciji projekta adaptacije objekta Osnovne škole „Sonja Marinković“ vredan 73 miliona dinara.

10929_2.jpg

- Raduje činjenica da Vlada Republike Srbije ulaže u obrazovne ustanove u našem gradu. Dakle, zgrada koja tri veka nije menjala namenu i uvek je u funkciji obrazovanja imaće sve uslove da zahvaljujući opredeljenim sredstvima bude jedna od najlepših zgrada u Subotici – naglasila je Nataša Aleksić.

Miloš Blagojević je, čestitajući jubilej, izrazio zadovoljstvo što će jedna velika investicija doprineti da škola bude uređena i da će, poput  unutrašnjosti, zablistati i njena spoljašnjost.  

- U ovoj školi imamo dobrih primera popularnog dualnog obrazovanja, škola ima proširene delatnosti i ostvaruje prihode. Ali ono što smo primetili je da postoji velika razlika između spoljašnjosti i unutrašnjosti škole. Unutrašnjost je opremljena, sređena. Izuzetno nam je drago da tako nešto postoji, a s druge strane presrećni smo što će jedna velika investicija doprineti da škola bude uređena i sa spoljne strane, pa da postane jedna od najlepših zgrada u Subotici – rekao je Blagojević.

Borislav Staničkov smatra da je velika dobit nešto naučiti, steći znanje, ali je još veća kada se to znanje prenosi i primenjuje, i da Hemijsko-tehnološka škola sledi ovu misiju. Škola je, kazao je, kod vrednovanja ocenjena najvišom ocenom, nakon čega je rad na najvišem nivou nastavljen i nadograđen.

10929_3.jpg

Direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković je rekao da đaci ove škole imaju kompetencije koje im omogućavaju da uspešno nastave studiranje posle srednje škole ili da se zaposle u svojoj struci.

Proslavu Dana škole obogatio je „Dan otvorenih vrata“, manifestacija namenjena budućim srednjoškolcima, njihovim roditeljima i svima koji žele da saznaju kako funkcionišu nastavne i vannastavne aktivnosti na svi tri područja rada.

Pre i posle svečane priredbe u Domu učenika, škola je bila domaćin sportskih susreta i niza radionica u čijem radu su učestvovali učenici, uz mentorstvo profesora.