Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen Akcioni plan za otvorenu upravu

27.03.2017.

U Plavoj sali Gradske kuće predstavljen je Akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (POU) u Republici Srbiji za 2016. i 2017. godinu, koji predviđa unapređenje saradnje između lokalnih samouprava i civilnih organizacija. Prezentaciji, koju je organizovao Resursni centar Građanskih inicijativa (TECSO), u saradnji sa Centrom lokalne demokratije iz Subotice, prisustvovali su predstavnici Grada Subotice, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i civilnog sektora.

10935_1.jpg

Načelnica Gradske uprave grada Subotice Marija Ušumović Davčik je, tim povodom, između ostalog istakla da se subotička Gradska uprava trudi da bude jedna otvorena uprava i da radi na principima koji su zacrtani u Strategiji reforme javne uprave u Republici Srbiji.

Dragana Brajović, iz Sektora za razvoj dobre uprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, podsetila je da je Partnerstvo za otvorenu upravu globalna inicijativa pokrenuta 2011. godine od strane osam zemalja.  

Srbija je članica ove inicijative, koja danas već broji 75 zemalja, od 2012. godine, rekla je Dragana Brajović, i dodala da je u novembru prošle godine Vlada Republike Srbije usvojila drugi Akcioni plan.

Bitno je, ocenila je, da su od početka u izradu ovog Akcionog plana bili uključeni predstavnici civilnih organizacija i, uopšte, građani Republike Srbije što je, kako je navela, i poenta Partnerstva za otvorenu upravu.

Prema njenim rečima, mera koja je važna za lokalnu samoupravu jeste, zapravo, jedan model sistematizacije radnih mesta.

– Uključili smo opis radnog mesta ili dela radnog mesta za službenike u lokalnoj samoupravi za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Sve opštine koje budu bile u mogućnosti, osim onih vrlo malih sa troje ili četvoro zaposlenih, dobile su opis posla i radnog mesta osobe koja bi bila zadužena za saradnju sa civilnim društvom, što je jako veliki napredak – naglasila je Dragana Brajović.

Bojana Selaković, v.d. izvršna direktorka Građanskih inicijativa, podvukla je da je cilj današnjeg skupa promocija Akcionog plana među organizacijama civilnog društva koje bi trebalo ohrabriti da se udružuju u okviru tema kojima se bave kako bi efikasnije i sistematičnije pratile rad lokalne samouprave.