Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Nastavljeno infrastrukturno opremanje Palića

29.03.2017.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor preduzeća „Park Palić“, Nebojša Daraboš, obišli su danas, na Paliću, sanirane trotoare u Ulici Jožefa Hegediša i delu Ulice Splitska aleja, kao i novoizgrađenu pešačku stazu pored Palićkog jezera, kod peščane plaže. Za realizaciju ovih projekata Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 9.564.558 dinara.

10939_1.jpg

Uz pomoć sredstava koja su opredelile pokrajinska i republička vlada nastavlja se infrastrukturno opremanje Palića, rekao je, obraćajući se medijima, gradonačelnik Laban, i naveo da se, pored saniranja trotoara u naselju Palić, izgradnje pešačkih staza i postavljanja urbanog mobilijara pored Palićkog jezera, planira i nastavak projekta popločavanja staza u Velikom parku, početak radova na klimatizaciji objekta „Velika terasa“ i dodatno uređenje Letnje pozornice

Najavljujući nove investicije na Paliću, gradonačelnik Laban je istakao da bi palićki Zoološki vrt trebalo da dobije jedan moderan objekat za prihvat životinja, vrednosti oko 35 miliona dinara.

- To znači da bi sve što se zapleni na granici i u ovoj regiji bilo smešteno u Zoološkom vrtu na Paliću – rekao je Bogdan Laban, i dodao da će se nastojati da se zajedno sa državnim sekretarom za zaštitu životne sredine, čiji se dolazak u Suboticu očekuje u narednih petnaestak dana, reše i neke druge stvari, poput ograde, novih volijera i, ako postoji mogućnost, uređenja priobalja.

Samo u 2017. godini, podvukao je gradonačelnik, planirano je da se na Paliću sprovedu investiciona ulaganja u visini od milion evra na objektima i infrastrukturi što će, kako je rekao, dovesti do povećanja kvaliteta turističke ponude.   

Sredstva su, naglasio je, obezbeđena od Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine, kroz odgovarajuće konkurse, a projekte sprovodi preduzeće „Park Palić“.

10939_2.jpg

– I druga preduzeća bi, po ugledu na 'Park Palić', trebalo da se potrude i pripreme projekte za narednu godinu, kako bismo na raznim konkursima aplicirali za što više sredstava – zaključio je gradonačelnik Laban.

Nebojša Daraboš je kazao da je za sanaciju trotoara u Ulici Jožefa Hegediša (dužina 558 metara, širina 1,50 metara), izdvojeno 3,5 miliona dinara, a za sanaciju trotoara u delu Ulice Splitska aleja (189 m, 1,80 m) 1,17 miliona dinara.

Naveo je, takođe, i da vrednost projekta vezanog za uređenje pešačke staze pored Palićkog jezera (514 m, 2,00 m), kod peščane plaže, iznosi 4,87 miliona dinara.

– Za nastavak rekonstrukcije Velike terase i popločavanje staza u Verlikom parku Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine opredelila je 77,8 miliona dinara, tako da će deo novca biti usmeren na potpunu klimatizaciju 'Velike terase', koja je neophodna da bismo mogli da organizujemo mnogo više dešavanja. Otvorićemo, takođe, i istočni ulaz na multifunkcionalnom objektu „Velika terasa“ – najavio je Daraboš.

Prema njegovim rečima, drugi deo investicije usmeriće se na nastavak popločavanja staza u Velikom parku, od „Velike terase“ do centra Palića.

– Mislim da ćemo te investicije realizovati do septembra ove godine. Kada je reč o Letnjoj pozornici, obezbeđena su sredstva u visini od 10 miliona dinara. Krenućemo u raspisivanje javne nabavke, a plan nam je da sve okončamo vrlo brzo, do početka letnje sezone. Verujem da će Letnja terasa biti adaptirana na način na koji to i zaslužuje i da ćemo na tom, već i sada atraktivnom, prostoru moći da organizujemo sve planirane manifestacije – istakao je Nebojša Daraboš.

 10939_3.jpg