Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Na Paliću svečano otvoreni rekonstruisani sportski tereni

30.03.2017.

Na Paliću su danas svečano otvoreni rekonstruisani sportski tereni – teretana na otvorenom i obnovljeni košarkaški teren. Rekonstrukciju je realizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta „Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize“, koji finansira Vlada Japana. Cilj projekta je da odgovori na potrebe lokalnih samouprava koje su izazvane prisustvom povećanog broja migranata i podrži očuvanje socijalne kohezije i stabilnosti lokalnih zajednica.

10946_1.jpg

Na svečanom otvaranju rekonstruisanih terena, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni sekretari u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević i Vladimir Ilić, predstavnici UNDP-a, ambasade Japana i Komesarijata za izbeglice i migracije, istakli su zajedničku rešenost projektnih partnera da humanost i tolerancija koju stanovnici pograničnih gradova i opština u Srbiji ukazuju izbeglima i migrantima nagrade podrškom u razvoju i ponudi lokalnih usluga koje će unaprediti kvalitet života za sve građane.

Izražavajući zahvalnost Programu Ujedinjenih nacija za razvoj i Vladi Japana, gradonačelnik Laban je rekao da ukupna vrednost investicije rekonstrukcije sportskih terena iznosi 50.000 dolara.

Gradonačelnik je podsetio da je, zahvaljujući partnerstvu Vlade Japana i UNDP-a, japanska Vlada u okviru POPOS programa obezbedila sredstva u iznosu od 38.435 evra za zamenu krova na subotičkom Domu zdravlja – na dva objekta Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece, i da je od početka migrantske krize UNDP podržao Grad Suboticu i kroz rekonstrukciju prostorija Centra za socijalni rad u koje je uloženo 70.000 dolara, kako bi se podigao kvalitet pružanja usluga iz oblasti socijalne zaštite.

– Prijateljstvo naroda i vlada Srbije i Japana značajno utiče na ono što su donatori prepoznali u Subotici, a to je ljudski i prijateljski odnos prema migrantima. Zato je Subotica danas u fokusu i zato pomoć stiže sa svih strana – naglasio je Bogdan Laban.

10946_2.jpg

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović je izjavio da bolji životni uslovi za sve ljude koji žive ili borave u Subotici stimulišu turizam i razvoj lokalne privrede. Još važnije je, dodao je, da ovako čuvamo zajedništvo i vitalnost lokalne zajednice u ovoj i svakoj drugoj krizi u budućnosti.

Nenad Ivanišević je rekao da je Radna grupa Vlade Republike Srbije zajedno sa donatorima, pre svega Vladom Japana i implementacionim partnerima, koji je u ovom slučaju UNDP, uvek pokušavala da se i na ovaj način zahvali lokalnoj samoupravi i stanovništvu na odličnoj reakciji tokom migrantske krize.

– Mi smo ponosni kako građani Srbije reaguju na migrantsku krizu, dakle nije bilo nikakvih incidenata niti netrpeljivosti, a sa druge strane zahvaljujemo se donatorima što omogućavaju lokalnim samoupravama koje jesu bile, i biće, pod velikim teretom migranata, da mogu da ostvare i određene benefite od ove situacije – istakao je Nenad Ivanišević.