Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano prvo „Crnogorsko veče“

31.03.2017.

U restoranu „Spartak“ večeras je održano prvo „Crnogorsko veče“, u organizaciji Udruženja Crnogoraca Subotice, čiji su osnovni ciljevi očuvanje identiteta jezičke kulture crnogorske nacionalne zajednice, kao i ostvarivanje pune nacionalne ravnopravnosti na teritoriji grada Subotice.

10951_1.jpg

„Crnogorsko veče“, koje je pesmom, igrom i specifičnim zvukom gusala veliki broj naših sugrađana podsetilo na zavičaj iz koga potiču i koji nose u srcu, otvorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, izražavajući uverenje da će ovakva okupljanja postati tradicija.

Gradonačelnik je rekao da je pre 35 godina došao u Suboticu iz Crne Gore gde je živeo do svoje jedanaeste godine, da zna kako je ljubav i prema Srbiji i prema Crnoj Gori velika i da se ovde uvek osećao podjednako dobro kao i tamo gde je rođen.

10951_2.jpg

– Mi znamo ko smo i srećan sam što na ovoj večeri ima mnogo omladine koja će nastaviti da čuva našu tradiciju i običaje da svi budemo ponosni što smo potomci velikog Njegoša – naglasio je gradonačelnik Laban.

Generalni konzul Crne Gore u Republici Srbiji, Miodrag Kankaraš, kazao je da je prisustvo gradonačelnika Subotice i predsednika Skupštine grada dovoljan dokaz o tome šta Crnogorci u ovom gradu znače i predstavljaju, kao i da je primetan dobar ambijent za saradnju i još bolje očuvanje svega onoga što su Crnogorci doneli iz svog zavičaja.

– Raduje me da su ovde sve generacije Crnogoraca koji žive na ovim prostorima, posebno što su tu mlađi naraštaj,  jer će oni sutra preuzeti baklju očuvanja tradicije i kulture crnogorskog naroda na ovim prostorima. Živela Srbija i da je večna Crna Gora – poručio je Kankaraš.

Citirajući čuveni Njegošev stih „Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al' zube polomi“, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford naveo je značaj saradnje crnogorske zajednice sa Gradom Subotica.

10951_3.jpg

– Subotica je poznata po multikulturalnim vrednostima, u njoj žive narodi različitih vera i nacionalnosti, a crnogorska zajednica ovde se uvek osećala kao svoj na svome. Krasi vas plemenitost, veliko zajedništvo i povezanost sa matičnom Crnom Gorom, ma gde se nalazili i živeli. Postojanje Udružena Crnogoraca u Subotici bitno je za mlade, jer ih učite da pomagajući jedni drugima očuvaju identitet jezičke kulture crnogorske nacionalne zajednice – istakao je Tivadar Bunford.

Predsednik Skupštine Udruženja Crnogoraca, Novica Bajagić, smatra da bi organizovanje „Crnogorske večeri“ trebalo da bude tradicionalno, jer je tradicija skup ubeđenja i vrednosti koje se stotinama godina čuva, ceni i neguje.

– Zato imamo obavezu da se svake godine ovako sastajemo, kako bi sačuvali naš kulturni identitet. Crnogorci treba da prestanu da beže sami od sebe i da budu u ovoj višenacionalnoj sredini autentični i prvi među jednakima, jer to nosimo pomalo kao genetski kod iz svog zavičaja. Sredini u kojoj živimo smo lojalni građani i doživljavamo je kao svoj dom. To nas ne sprečava da volimo svoj zavičaj, da mu se stalno vraćamo, da ga nikad ne zaboravimo i da narednim generacijama tu ljubav prenosimo – kazao je Novica Bajagić.

10951_4.jpg