Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Radovi na Sinagogi teku planiranom dinamikom

07.04.2017.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, obišli su danas radove na sanaciji, rekonstrukciji i restauraciji unutrašnjosti subotičke Sinagoge. Za realizaciju ovog projekta Vlada Mađarske obezbedila je 2,1 miliona evra.

10958_1.jpg

Uz konstataciju da radovi teku planiranom dinamikom i da su sredstva za adaptaciju i unutrašnje uređenje objekta obezbeđena, gradonačelnik Laban je rekao da je javna nabavka za rekonstrukciju Sinagoge, koju je Grad Subotica raspisao pre mesec dana, završena i da će u okviru tog projekta investicionog održavanja krova biti zamenjeni dotrajali bakarni limovi na velikoj i četiri male kupole na Sinagogi.

- Interesovanje ljudi koji žele da obiđu ovaj velelepni objekat je veliko, tako da će se nakon  rekonstrukcije Sinagoge obogatiti ponuda Subotice kao turističke destinacije već prepoznatljive po brojnim objektima sagrađenim u stilu secesije. Radimo na obnovi svih naših objekata, a subotička lokalna samouprava će uz pomoć Pokrajine i Vlade Republike Srbije uspeti da realizuje i neke druge projekte – naglasio je Bogdan Laban, izražavajući istovremeno zahvalnost Vladi Mađarske koja je, kako je rekao, izdvojila značajna sredstva da bi se ovaj projekat i završio.

Ištvan Pastor je kazao da ga raduje što su šanse potpuno realne da do kraja ove godine subotička Sinagoga ponovo zasija u starom sjaju i da misli da će to biti jedan dragulj, ne samo Subotice nego i u regionu, bitan, kako je naveo, i zbog duhovnog života ovdašnje jevrejske zajednice.  

Želim da se zahvalim Mađarskoj Vladi što je odvojila veoma značajna sredstva da se unutrašnjost Sinagoge rekonstruše, istakao je Pastor, i dodao da se zahvaljuje i Gradu Subotici što je u godišnjem budžetu obezbedio dovoljno sredstva za popravku kupole.

– Zahvaljujem se Mađarskom nacionalnom savetu i Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici koji su permanentno prisutni u rešavanju operativnih stvari i izuzetno aktivni u obezbeđivanju svih uslova da se posao okonča do kraja. Potpuno sam ubeđen da će se to desiti. Veliko zadovoljstvo pričinjava mi to što sam i u prethodnom periodu, i u ovom momentu, jedan od učesnika ovog napora – podvukao je Ištvan Pastor.

Događaju su prisustvovali i generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Janoš Babić, i Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Radovi na sanaciji, rekonstrukciji i restauraciji unutrašnjosti Sinagoge trebalo bi da se završe do  31. decembra 2017. godine.

10958_2.jpg