Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Građani zainteresovani za Sajam zapošljavanja

07.04.2017.

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Filijala Subotica, u atrijumu Hotela „Galerija“ održan je 22. Sajam zapošljavanja. Sajam je okupio 43 poslodavca, koji su iskazali potrebu za angažovanje više od 600 radnika, kao i veliki broj nezaposlenih građana i onih koji su tražili bolji posao.

10959_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za investicije, međunarodnu saradnju i turizam, Srđan Samardžić, izjavio je, tim povodom, da subotička lokalna samouprava podržava Filijalu NSZ u Subotici u nameri da organizovanjem ovakvih manifestacija pomogne nezaposlenima da dođu do radnog mesta, a poslodavcima da angažuju adekvatnu radnu snagu kako bi uspeli da realizuju već započete i tek ugovorene poslove, kao i da planiraju nove.

Podsećajući da je na sednici Skupštine grada, održanoj krajem februara, usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja (LAPZ) za 2017. godinu, on je istakao da LAPZ predstavlja osnovni instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja na lokalnom nivou u ovoj godini kojim se definišu ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja na lokalnom nivou i utvrđuju programi i mere koje će se realizovati kako bi se dostigli postavljeni ciljevi i omogućilo održivo povećanje zaposlenosti.

10959_2.jpg

– Jedna od mera aktivne politike zapošljavanja je i subvencionisanje poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta teže zaposlivih kategorija – stariji od 45 godina života, mladi do 30 godina, žene i ruralno stanovništvo, osobe sa invaliditetom, Romi i drugi. Odlukom o budžetu Grada Subotice za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje teže zaposlivih kategorija planirano je 6,25 miliona dinara – naglasio je Srđan Samardžić.

Zamenik direktora NSZ, Dragan Sikimić, istakao je da se već krenulo sa realizacijom aktivnih mera za zapošljavanje za ovu godinu i da je u tu svrhu opredeljeno 2,8 milijardi dinara i još dodatnih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

On je naveo da je iznos subvencija za samozapošljavanje koji se dodeljuje jednokratno 180.000 dinara, 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih i 220.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, što predstavlja novinu u odnosu na prethodnu godinu.

Sikimić je podsetio da je rok  za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje 10. april i da je NSZ raspisala i javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima će biti angažovano 5.000 nezaposlenih.

10959_3.jpg

Direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje, Nebojša Kukić, najavio je da će ovih dana biti raspisani javni pozivi u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja.

– Ukupno je izdvojeno više od 158 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja i to za samozapošljavanje, za novo zapošljavanje i za javne radove. Očekujemo da se tokom aprila raspišu svi javni pozivi – kazao je Kukić.

Na evidenciji NSZ, Filijala Subotica, trenutno su nezaposlena 11.172 lica, a na području grada Subotice taj broj iznosi 6.881, što je za 20 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.