Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Rekonstruisan šesti sprat Gerontološkog centra

07.04.2017.

Državni sekretari u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Ilić i dr Nenad Ivanišević, otvorili su rekonstruisani šesti sprat u Gerontološkom centru, Domu „Dudova šuma“. Ministarstvo je za ove radove opredelilo 15,5 miliona dinara, dok je opremanje prostorija pokrajinska Vlada finansirala sa 3,4 miliona dinara.

10961_1.jpg

Vladimir Ilić je izrazio zadovoljstvo brzinom i kvalitetom radova, naglašavajući da uslovi idu korak ispred minimalno propisanih u postupku licenciranja ustanova socijalne zaštite.

– Generalni stav Vlade Srbije i resornog ministarstva je da nema štednje u socijalnoj zaštiti. Ovde pokazujemo da smo u stanju da svakom našem korisniku na nivou cele Srbije obezbedimo jednake uslove za smeštaj – rekao je Ilić.

Nenad Ivanišević je podsetio da je resorno ministarstvo do sada uložilo više od dve milijarde dinara u licenciranje ustanova socijalne zaštite, koji će biti završen u odgovarajućem roku.

– Zahvaljujem se Gradu Subotici koji je izdvojio sredstva za usluge ‘Pomoć i nega u kući’ i rad gerontoloških klubova, jer su one veoma važne. Teorija i praksa su pokazale da ako imate jake otvorene vidove socijalne zaštite to ne smanjuje broj korisnika u institucijama, već dovodi do toga da se dobar glas daleko čuje – istakao je Ivanišević.

Za opremanje šestog sprata Gerontološkog centra pokrajinska Vlada, koja je osnivač ove ustanove, uložila je 3,4 miliona dinara, a nastavak ovakve podrške najavila je zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu zaštitu, demografiju i ravnopravnost polova, Milka Budakov.

– Napravljeni su standardi koje iziskuje licenca i u budućnosti ćemo nastaviti sa takvim aktivnostima – rekla je Milka Budakov.

Direktor Gerontološkog centra, Petar Balažević, kazao je da je ova ustanova u procesu licenciranja i podsetio na značajnu finansijsku podršku u iznosu od oko 110 miliona dinara koja je Gerontološkom centru pružena u protekle tri godine.

Nakon rekonstrukcije, smeštajni kapacitet stacionara na šestom spratu je 99 korisnika, što je za 11 manje nego ranije, budući da su radovi izvedeni u skladu sa postojećim standardima.

10961_3.jpg