Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Program obeležavanja Dana grada bogatiji za Subotički polumaraton

20.04.2017.

U okviru programa proslave Dana grada, u Subotici će se, 2. septembra 2017. godine održati prvi Subotički polumaraton, najavljeno je na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće. Organizator ove, za naš grad veoma značajne sportske manifestacije koja će imati međunarodni karakter je ovdašnje Sportsko udruženje „Horizont“, a suorganizator subotička lokalna samouprava.

10979_2.jpg

Uz izražavanje zahvalnosti svima koji su aktivno uključeni u realizaciju ovog projekta, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban naveo je da je cilj prvog Subotičkog polumaratona promocija zdravog načina života, posebno među mladima, podsticanje rekreativnog sporta i razvoj turističkog potencijala Subotice.

– Namera lokalne samouprave i Sportskog udruženja 'Horizont' je da organizovanjem ovog polumaratona Suboticu uvrstimo na mapu atletsko-rekreativnog trkačkog sveta, da se na toj mapi pridružimo gradovima koji tradicionalno, već godinama, održavaju polumaratone, kao što su, primera radi, Sombor, Apatin, Novi Sad, Zrenjanin, Temišvar, Segedin i Baja, i da na toj mapi budemo jedan od lidera – naglasio je Bogdan Laban.

Zamenik gradonačelnika i član Organizacionog odbora proslave Dana grada, Timea Horvat, rekla je da veruje da će Subotički polumaraton postati tradicija, da će steći međunarodni karakter i da će znatno doprineti promociji kulturnog i istorijskog nasleđa našeg grada.

Istakla je da je potpuno izvesno da će polumaraton biti održan po pravilima koji se zahtevaju prilikom organizacije jednog ovako velikog događaja, da će se posebna pažnja posvetiti bezbednosnim aspektima, u svim segmentima, i da je za uspešno održavanje ove sportske manifestacije neophodno i razumevanje svih građana Subotice.

Narodni poslanik, rekreativac i član SU „Horizont”, Balint Pastor, smatra da je Subotica zaslužila da ima polumaraton, posebno u okviru obeležavanja Dana grada, jer, kako je naveo, skoro svaka lokalna samouprava i naselje ne samo u Vojvodini i Srbiji nego i u Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ima neku uličnu trku.

- Jedino Subotica, kao grad, u prethodnim decenijama nije imala uličnu trku. Zbog toga se zahvaljujem članovima Sportskog udruženja ’Horizont’ što će organizovati polumaraton u našem gradu, a posebno se zahvaljujem gradonačelniku Bogdanu Labanu i lokalnoj samoupavi što su uvideli značaj ovakve trke i što će kao partneri pomoći održavanje prvog Subotičkog polumaratona – kazao je Pastor.

On je rekao da očekuje da će se na polumaratonu pojaviti učesnici ne samo iz Srbije već i iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da jako značajno da ti ljudi vide šta imamo kao grad da im ponudimo.

O polumaratonu (21,1 km), trci na pet kilometara, dečjim trkama na 100 i 300 metara, trasi polumaratona i drugim pojedinostima vezanim za ovu međunarodnu sportsku manifestaciju, govorio je Kristifor Bogdanić, iz SU „Horizont”.

Bogdanić smatra da se ovaj polumaraton razlikuje od mnogih drugih po činjenici da je u pitanju ulična trka – kružna staza dužine 10,55 kilometara, koju će takmičari proći dva puta. Prema njegovim rečima, trasa trke, koja će se održati pod nazivom „Trči kroz istoriju”, krenuće i završiće se na Trgu slobode, pored zgrade Narodnog pozorišta.

Trasa polumaratona sa centralnog gradskog trga ide ka ulici Đure Đakovića niz Korzo, potom preko Nušićeve i ulice Vladimira Nazora dolazi do spomenika Ivanu Sariću, odakle će se ulicom Braće Radića trčati do naselja Prozivka (kod spomenika), gde je predviđeno okretanje i povratak takmičara niz ulicu Braće Radića do Štrosmajerove ulice.

Potom se, kroz ulicu Matka Vukovića, ide do Trga žrtava fašizma, pa kroz ulicu Petefi Šandora do Trga Sinagoge, odakle će se učesnici polumaratona uputiti preko Aleje maršala Tita do Dudove šume, gde im sledi novo okretanje a zatim vraćanje na plato u centru grada kroz ulice Arsenija Čarnojevića i Partizanska.