Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz obrazovanja

Francuska ambasada želi da jača saradnju Subotice i Francuske

25.04.2017.

Na inicijativu ambasade Republike Francuske u Beogradu, danas je u Zelenoj sali Gradske kuće održan radni sastanak na temu jačanje saradnje između Subotice i Francuske. Sastanku su prisustvovali Miroslava Babić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Zagorka Panić, gradski menadžer, Jovica Đurković, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici i predstavnici ambasade Francuske u Beogradu Žan Batist Kizen, savetnik za saradnju i kulturu,Viržini Manfroni, ataše za saradnju, Florans Koc, ataše za francuski jezik i Oreli Pole, koordinatorka za odeljenje Francuskog instituta u Novom Sadu.

10987_1.jpg

Miroslava Babić je izrazila zadovoljstvo što je Subotica prepoznata kao grad sa kojim Francuska treba da jača saradnju i istakla da je ovaj sastanak dobra prilika za preduzimanje koraka ka konkretnoj saradnji u oblastima kulture, obrazovanja i privrede, kao i povezivanja Subotice sa teritorijalnim jedinicama Francuske.

Na sastanku se razgovaralo i o projektu „Biram Francuski“ čiji je cilj promocija francuskog jezika u Subotici, a koji bi trebalo da zaživi u subotičkim osnovnim i srednjim školama. Ovaj program realizovao bi se kroz radionice i na zanimljiv način bi popularisao francuski jezik, a to bi pomoglo mladim ljudima u daljem obrazovanju i izboru karijere.

– Francuski institut u Novom Sadu će uputiti otvoreni poziv školama kako bi se procenila zainteresovanost škola za održavanje radionica u okviru projekta 'Biram Francuski'. Namera je da se ovim projektom obuhvate sve škole u Vojvodini i da uz pomoć asistenata subotički đaci savladavaju francuski jezik na interesantan način, kroz radionice, kako bi ih stimulisali da i u višim razredima izaberu francuski jezik za izučavanje. Ovaj projekat podržava i sufinansira Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine – istakla je Florans Koc.

Nataša Aleksić je naglasila da u Subotici francuski jezik uče učenici dve osnovne i dve srednje škole.

– U Osnovnoj školi 'Miroslav Antić', na Paliću, 96 odsto učenika uči francuski dok u OŠ 'Majšanski put' francuski jezik uče svi učenici. Osim ove dve osnovne škole, francuski jezik se uči u Gimnaziji 'Svetozar Marković' gde 78 učenika uči francuski jezik i Gimnazija za talentovane učenike 'Deže Kostolanji' u kojoj 52 učenika uči francuski jezik – rekla je Nataša Aleksić.

Jasmina Stevanović je napomenula mogućnost da se radi efikasnije saradnje sa projektom „Biram Francuski“ upozna Aktiv direktora, što praktično znači da na jednom mestu mogu da se okupe sve osnovne i srednje škole.

– Pored toga, radionice tog tipa mogle bi da se održavaju u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo 'Danilo Kiš', što bi činilo spoj kulture i obrazovanja – predložila je Jasmina Stevanović.

Istakla je i potrebu da se akcenat stavi na decu predškolskog uzrasta kako bi se u najmlađem dobu upoznali sa melodijom francuskog jezika.

Jovica Đurković je rekao da Ekonomski fakultet već ima saradnju sa fakultetom u Nici ali je  predložio da se intenzivira razmena nastavnika.

– Zainteresovani smo i za razmenu studenata, jer takva saradnja ne postoji a želeli bismo da se uvede – kazao je profesor Đurković.

Zagorka Panić je pozvala privrednike iz Francuske da uzmu učešće na Sajmu privrede u junu gde će u fokusu biti turizam. Subotica je, dodala je, zainteresovana za povezivanje sa teritorijalnim zajednicama u Francuskoj i stvaranje bratskih i partnerskih odnosa.

Predstavnici francuske ambasade rekli su da postoji zainteresovanost za izvore termalne vode na Paliću i da bi turizam mogao da bude prioritetan u saradnji Subotice i Francuske.