Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Patrijarh Irinej posetio Suboticu

28.04.2017.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se danas, u svom kabinetu u Gradskoj kući, sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejom. Sastanku je prisustvovao dr Slobodan Puškar, v. d. direktora subotičke Opšte bolnice.

11000_2.jpg

Izražavajući zadovoljstvo zbog prve zvanične posete patrijarha Irineja našem gradu, gradonačelnik Laban je izjavio da Subotica sredina u kojoj u međusobnom poštovanju žive predstavnici više od dvadeset nacija i da je to veliko bogatstvo ovog grada koje može da posluži kao primer, ne samo za našu zemlju nego i za celu Evropu.

– Subotička lokalna samouprava podjednako pomaže sve crkve i verske zajednice u našem gradu, sa svima ima dobru saradnju i na to smo jako ponosni. Razgovarali smo, takođe, i o potencijalima našeg grada, sa onim što trenutno radimo i planovima za budućnost. Mislim da ćemo, uz blagoslov našeg patrijarha, uspeti da realizujemo te zadatke – naglasio je Bogdan Laban.

Patrijarh Irinej je istakao da je Subotica divan grad, da veliki broj nacija koji ovde živi nije nikakva mana niti nedostatak nego bogatstvo naroda koji žive sa raznim kulturama i nasleđem i da mu je drago što čuje da ovde vlada savršen zajednički život tih nacija.

11000_3.jpg

– Tako i treba da bude jer smo, na kraju krajeva, svi hrišćani, moramo da živimo jevanđeljski i po onome kako je rekao jedan srpski pesnik – 'Brat je mio ma koje vere bio'. Drago mi je što se to ovde stvorilo kao život, kao realnost, i što bi bilo dobro da bude u čitavoj našoj zajednici. Dobro je kad niko ne strada i ne pati zbog toga što nosi ime nekoga naroda i što pripada nekoj veri koja nije u punoj zajednici. Želim Subotici mnogo uspeha, a gradonačelniku da danas i u budućnosti vodi ovaj grad na najbolji način i na zadovoljstvo svih onih koji žive ovde, i Srba i Mađara i svih drugih, jer je to naš ideal hrišćanstva - poručio je patrijarh Irinej.

Posle sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik Laban, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i Slobodan Puškar posetili su Opštu bolnicu u Subotici, gde su obišli Odeljenje pulmologije.

11000_4.jpg