Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreni kup Jugoistočne Evrope u jedrenju za klasu „optimist”

05.05.2017.

Na Paliću se, od 5. do 7. maja, održava jedanaesta internacionalna regata u jedrenju za klasu „optimist", u kojoj se takmiče deca do 15 godina. Otvoreni kup Jugoistočne Evrope za klasu „optimist” (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup), koji je tokom proteklih deset godina okupio najmlađe jedriličare sa tri kontinenta: iz Evrope, Azije i Afrike, danas je svečeno otvorila zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

11010_1.jpg

Međunarodna regata u jedrenju za klasu „optimist” je značajno takmičenje za nas u Subotici, ali i za Republiku Srbiju, rekla je, tom prilikom, Timea Horvat, i dodala da su ove godine na SEEOOC došli takmičari iz Mađarske, Crne Gore, Bugarske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

– Drago nam je što se iz godine u godinu povećava broj učesnika regate. To je za nas veoma važno, jer i na ovaj način promovišemo sport i zdrav način života, ali i Palić kao jednu od najlepših turističkih destinacija u Srbiji. Palić je danas pun dečjih osmeha, mada je kod takmičara primetna i mala doza nervoze pošto ne znaju kakav će vetar imati i kakve će im to rezultate doneti – naglasila je Timea Horvat.

Međunarodne jedriličarske organizacije prepoznale su vrednost regate, pa SEEOOC ove godine ima i visokog, počasnog gosta, lejdi Karlu Stenli, potpresednicu IODA za Evropu (Svetske organizacije jedrenja u klasi „optimist”).

SEEOOC regatu organizuju klubovi JK „Palić” i NK „Palilula” iz Beograda, uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta, Jedriličarskog saveza Srbije i podršku grada Subotice i brojnih drugih prijatelja regate.

11010_2.jpg

Na Paliću su, inače, na ovim majskim svečanostima sporta, multikulturalnosti i mladosti u čak 70 trka do sada jedrili takmičari iz 17 zemalja: Albanije, Alžira, Bugarske, Crne Gore, Češke, Jermenije, Japana, Kipra, Kenije, Kirgistana, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.