Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljen međunarodni i regionalni „Susajam 2017“

08.05.2017.

– Međunarodni i regionalni sajam – ‘Susajam 2017’, održaće se od 1. do 3. juna, u subotičkoj Hali sportova. Jedanaesti put za redom Subotica će biti mesto susretanja privrednika iz Srbije i zemalja regiona, mesto poslovnih kontakata, razmene ideja, iskustava i dobre volje. Vodeća tema Sajma biće turizam, u smislu predstavljanja svih turističkih potencijala Subotice i, naravno, Palića kao našeg dragulja ravnice – izjavio je, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

11013_1.jpg

Grad partner ove godine biće Sandviken, iz Švedske, a poziv je upućen svim bratskim i partnerskim gradovima koji su prethodnih godina bili prisutni na Sajmu, rekao je Samardžić, i dodao da će predstojeći sajam i ove godine biti obogaćen nizom pratećih manifestacija, u vidu stručnih predavanja u organizaciji Grada Subotice, odnosno Odseka za lokalni ekonomski razvoj, Turističke organizacije grada Subotice, preduzeća „Park Palić“, Regionalne razvojne agencije „PanonReg“, Udruženja poslodavaca „Forum“ i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga.

Direktor JKP „Subotičke pijace“, Ilinka Vukoja, istakla je da pripreme za Sajam teku po planu i da je nakon sprovedenog postupka javne nabavke za opremanje odnosno izgradnju izložbenog prostora izabran najbolji ponuđač, firma „Mundial” d.o.o. iz Beograda, koja je i prethodne dve godine opremila izložbeni prostor.

– Prijave za učešće na sajmu primaćemo do 24. maja, međutim, sada je prilika za sve potencijalne izlagače da se prijave jer će do kraja nedelje, tačnije do 12. maja, to moći da učine po nižoj ceni. Što se tiče redovnog cenovnika, on je ostao nepromenjen godinama, samo mu je dodata ta novina koja se odnosi na popust za ranije prijave na Sajam –naglasila je Ilinka Vukoja.

Savetnik RPK Severnobačkog upravnog okruga, Laslo Karai, smatra ovu manifestaciju jednim od bitnih privrednih događaja u regionu, jer je podsticanje regionalne privredne saradnje od izuzetnog značaja, kako za naš grad tako i za državu.

– Robna razmena u prošloj godini, na nivou regiona, iznosila skoro 1,9 milijardi dolara: izvoz je jedna  milijarda i 70 miliona dolara, a uvoz  828 miliona dolara, što govori da je ostvaren suficit u robnoj razmeni na nivou regiona sa stranim državama od 242 miliona dolara. To je veoma interesantan podatak kada se pogleda da je ta cifra pokrivenosti skoro 130 odsto, dok je u Srbiji pokrivenost uvoza sa izvozom samo 77 odsto. To je lep podatak koji naš region svrstava među prve regione u Srbiji po intenzitetu privrednih aktivnosti – podvukao je Karai.

Organizator Sajma je JKP „Subotičke pijace“, suorganizator Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga, a pokrovitelj Grad Subotica.