Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dan pobede nad fašizmom

09.05.2017.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice, venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

11018_1.jpg

Vence na Spomenik  žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasada Ruske Federacije i Belorusije, Generalnog konzulata Hrvatske, Jevrejske opštine Subotica, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida – Gradski odbor Subotica, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir” i Mađarskog nacionalnog saveta, kao i delegacije drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica prof. dr Radmilo Todosijević, rekao je, između ostalog, da svake godine, pa i ove, svi rodoljubivi građani Evrope i sveta proslavljaju 9. maj – Dan pobede – koji nas podseća na veličanstvenu pobedu antihitlerovske koalicije nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva – fašizmom.

Deveti maj je, dodao je, i priznanje i satisfakcija za borbu progresivnih snaga čijoj su pobedi građani Srbije dali nemerljiv doprinos.

Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao da je po broju žrtava Drugi svetski rat bio najsuroviji rat u istoriji ljudskog roda, da je život izgubilo više od 55 miliona ljudi i da te žrtve niko i nikad ne sme da zaboravi.

– Nikada ne sme da se zaboravi ni hrabrost onih koji su, u tim ratnim vremenima, imali smelosti, odlučnosti i snage da se suprotstave tom zlu i da ga, na kraju, savladaju. Njima bi, baš ovako kako mi činimo danas, i sve naredne generacije trebalo da odaju počast. Jer, oni su, na jednoj strašnoj istorijskoj prekretnici, spasili čovečanstvo – istakao je Bogdan Laban.

U tom frontu hrabrih, časnih i odlučnih bili su i naš narod i naša zemlja, kazao je gradonačelnik, i dodao da se zbog toga i danas sa ponosom sećamo uloge Srbije u antifašističkoj koaliciji i našeg ogromnog doprinosa velikoj pobedi čovečanstva nad nacizmom.

– Naši časni preci su, kao i uvek, i u tom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Biti na toj strani ni tada, ni u bilo kom drugom vremenu, nije bilo lako. Otuda su žrtve koje smo podneli takođe ogromne. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju danas imamo i zato im se, i danas, najdublje klanjamo – naglasio je gradonačelnik Laban.

Uz podsećanje da je istorijskoj pobedi nad fašizmom i nacizmom veliki doprinos dala i Subotica, u kojoj su antifašistički pokret činili njeni građani različite nacionalne, verske i socijalne pripadnosti, ali ujedinjeni u borbi za mir i slobodu, Bogdan Laban je podvukao da su za tu pobedu mnogi od njih dali ono najvrednije – svoje živote.

11018_2.jpg

– Subotica se ponosi svojom antifašističkom tradicijom i čuva i neguje sećanje na žrtve antifašističke borbe. U Drugom svetskom ratu stradalo više od sedam hiljada građana Subotice - rekao je gradonačelnik Laban.   

Svedoci smo, naveo je, da ima mnogo onih koji danas pokušavaju da umanje ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma, pokušavajući da sebi pripišu zasluge koje im ne pripadaju. Za takve, kazao je, imamo samo jednu poruku: radite to uzalud, jer laž nikada ne može da postane istina, niti iko istinu može da proglasi za laž.

Konstatujući da smo svedoci i povampirenja fašizma i u našem okruženju i šire, on je podvukao da pred tom pretnjom ne smemo da zatvaramo oči i da protiv toga treba da se borimo svakoga dana i u svakoj prilici.

Jedan od načina za to je, istakao je, nezaborav za žrtve i heroje antifašističke borbe koji i danas iskazujemo.

U Drugom svetskom ratu, podsetio je, antifašisti su se borili za slobodu, pravdu, mir i ravnopravnost među narodima i državama.

– Za iste te vrednosti bori se i današnja Srbija i njeno rukovodstvo. Mnogima to smeta, ali nas to neće pokolebati da u toj borbi istrajemo. Baš kao što su u borbi protiv fašizma istrajali, i pobedili, naši preci – poručio je gradonačelnik Laban.

Dan pobede obeležen je i prigodnim programom subotičkih srednjoškolaca. Po završetku svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci su položeni i na spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime Grada Subotice venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada Veljko Vojnić, i Ilija Đukanović, član Gradskog veća.

 11018_3.jpg