Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan Evrope

09.05.2017.

Na centralnom gradskom trgu upriličeno je tradicionalno obeležavanje Dana Evrope koje je Centar lokalne demokratije organizovao u saradnji sa Gradom Suboticom, Kancelarijom za mlade grada Subotice i Italijanskim kulturnim centrom „Piazza Italia“.

11020_1.jpg

Zamenik gradonačelnika Subotice, Timea Horvat, izjavila je, tim povodom, da možemo sa sigurnošću da kažemo da su u osnovi evropskih pridruživanja i evropske zajednice vrednosti i principi koji su proistekli iz antifašističke borbe i pobede nad fašizmom, na postulatima tolerancije, mira i čovekoljublja, humanosti i saradnje.

– Subotica će uvek negovati tradiciju slobodnog evropskog grada. Ona predstavlja primer evropskog grada koji promoviše i neguje evropske vrednosti multikulturalnosti i multietničnosti, i u kome se prepliću različite nacionalnosti i kulture. Savremena Evropa je zasnovana upravo na ovim principima, a Subotica će kao takva ostati verna svojoj evropskoj tradiciji i promociji evropskih vrednosti, kojima se s pravom ponosi – naglasila je Timea Horvat.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša, rekao je da Srbija ima podršku Hrvatske u njenom pristupanju Evropskoj uniji, ali da će se Hrvatska zalagati da se uslovi koje je ona morala da ispuni prilikom ulaska u Uniju, u jednakoj meri odnose i na Srbiju.

– Siguran sam da će se, prilikom pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Hrvatska pokazati kao njen partner, ali isto tako da će znati da zaštiti interese hrvatske nacionalne manjine, pre svega ovde u Vojvodini. Verujem da će se, u međusobnim razgovorima, pitanja koja se trenutno čine nerešivim rešiti i da će Republika Srbija u neko skorije vreme biti ravnopravna članica Evropske unije – istakao je Pleša.

U okviru ovogodišnjeg programa mladi umetnici iz Subotice predstavili su svoje radove poznatih ličnosti našeg grada, pod sloganom „Srbija i EU: kultura koja nas povezuje“, u okviru aktivnosti Moj grad-grad interkultralnosti, projekta finansiranog od strane EU: Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

11020_2.jpg