Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Oproštajna poseta ambasadora Belorusije Vladimira Čuševa

10.05.2017.

Zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, menadžer grada Subotice, Zagorka Panić, i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović primili su, u Gradskoj kući, ambasadora Belorusije u Beogradu Vladimira Čuševa. Povod za današnju, desetu zvaničnu ujedno i oproštajnu, posetu njegove ekselencije našem gradu bio je uručenje zahvalnica i nagrada polaznicima Likovne radionice „EmArt“, iz Subotice, učesnicima 5. Međunarodnog likovnog konkursa dečjeg i omladinskog stvaralaštva pod nazivom „Deca sveta su prijatelji“ koji je organizovao Nacionalni centar za dečju i omladinsku umetnost ministarstva obrazovanja Republike Belorusije. Veljko Vojnić je, u ime gradonačelnika Bogdana Labana i subotičke lokalne samouprave ambasadoru Čuševu uručio zahvalnicu za dugogodišnju uspešnu saradnju.

11023_1.jpg

Vojnić se, takođe, zahvalio Čuševu na unapređenju odnosa između Srbije i Belorusije, a pre svega između Subotice i beloruskog grada Bresta koji su 26. oktobra 2015. godine zaključili Sporazum o uspostavljanju saradnje.

Čušev je izjavio da polako završava mandat (pet godina i osam meseci) ambasadora u bratskoj i prijateljskoj Srbiji, i da je ovo dirljiv trenutak za njega, iako je, kako je rekao, u desetoj službenoj poseti Subotici tokom njegovog ambasadorskog mandata.

– Postoji velika pravna baza za saradnju naše dve zemlje i tako smo u protekle dve decenije potpisali 40 međuvladinih, međuregionalnih i drugih sporazuma. Važno je da ne sarađuju samo prestonice i vlade, već i drugi gradovi i regije i sa ponosom ističemo da smo pobratimili 15 gradova iz Srbije i Belorusije. Uspeli smo da uspostavimo direktnu saradnju, pobratimske veze i partnerske odnose između grada Bresta i Subotice u oblasti privrede, trgovine, turizma, sporta, kao i humanitarne i obrazovne saradnje – rekao je Vladimir Čušev.

Počasni konzul Belorusije u Srbiji, Dragomir Karić, rekao je da mu je drago što je imao priliku da na sastanku sa gradskim funkcionerima i ambasadorom Belorusije, kojem je prisustvovao i pomoćnik predstavnika Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Miloš Vučinić, čuje da se Subotica ekonomski brzo razvija, kao i da će se od 1. do 3. juna u Subotici održati 11. Međunarodni i regionalni sajam, „Susajam 2017“ na kojem će učestvovati brojni privrednici iz zemlje i regiona.

Nakon dodele nagrada deci, Čušev je uručio zahvalnicu i Milenku Miloševiću, predsedniku Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, iz Subotice, za višegodišnji trud u razvijanju uspešne saradnje između dve zemlje.

Pored dece iz našeg grada, na likovnom konkursu u Belorusiji učestvovala su i njihovi vršnjaci iz Novog Sada i Kikinde koji su, takođe, ostvarili zapažene rezultate.

11023_2.jpg