Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz obrazovanja

OiSŠ „Žarko Zrenjanjin” obeležila 60 godina rada

17.05.2017.

Izložbom radova učenika škole i Svečanom akademijom, u Savremenoj galeriji (Rajhl palata), Osnovna i srednja škola (OiSŠ) „Žarko Zrenjanin“, iz Subotice, proslavila je večeras šezdesetu godišnjicu postojanja i rada.

11041_1.jpg 

Direktorka OiSŠ „Žarko Zrenjanin”, Dragana Vučković, izjavila je, obraćajući se medijima, da je ponosna što je direktor škole u gradu koji je pre 60 godina imao hrabrosti da odgovorno uzme ulogu da bude model, uzor i primer kako treba biti human, saosećajan i plemenit.

- Svi mi koji smo žitelji ovog grada trebalo bi da to osećanje ponosa ponesemo u sebi, ali ne samo da ga ponesemo nego i da ga pronesemo dalje – naglasila je Dragana Vučković.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, smatra da je obeležavanje šezdesete godišnjice postojanja i rada OiSŠ „Žarko Zrenjanin” utoliko značajnije što je ona jedna od najstarijih škola ovog profila u Srbiji.

- Za nas, kao lokalnu samoupravu, veoma je važno što, upravo zbog tipa škole, sa OISŠ ’Žarko Zrenjanin’ imamo kvalitetnu saradnju. Trudimo se da unapredimo i rad i nastavu, ali i da oplemenimo prostor u kome deca uče i žive, jer je ta škola, praktično, njihova druga kuća. Posebno poštovanje zaslužuju zaposleni u ovoj školi, ne samo zbog znanja, iskustva i veština koje prenose deci već i zbog njihovog ogromnog razumevanja i velike posvećenosti koju ispoljavaju u radu sa njima, i vaspitno-obrazovne, socijalne i zdravstvene isprepletenosti sa kojom se svakodnevno susreću - istakla je Jasmina Stevanović.

„Žarko Zrenjanin'” je osnovna i srednja škola za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju. Osnovana je 1957. godine rešenjem ondašnjeg NOO Subotica. Danas je to moderna škola sa oko 300 učenika i nešto više od 80 zaposlenih radnika Škole, estetski i higijenski solidno uređenim prostorom, fiskulturnom salom, kabinetima, radionicama.   

Škola je organizovana tako da obuhvata sve razvojne uzraste: predškolski, osnovnoškolski, srednjoškolski, a putem Dnevnog boravka grupe starijeg uzrasta, preko 18 godina. Obrazovni rad u školi odvija se po prilagođenom, odnosno, izmenjenom programu u zavisnosti od stepena ometenosti učenika izuzev za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole za koje se, nastava odvija po nastavnom planu i programu osnovnog vaspitanja i obrazovanja.

Rad sa autističnom decom, za sada, je na nivou individualnog tretmana. Područja rada zastupljena u srednjoj školi su: mašinstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.