Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Pomoć za romske porodice

19.05.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, koordinator za inkluziju Roma Subotice, Stevan Nikolić, i članovi Gradskog veća, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, posetili su danas romsku porodicu Hasime Hajrizi u Subotici.

11052_1.jpg

Ivanišević je izjavio da je pitanje inkluzije romske zajednice pitanje za srpsko društvo koje zna da prihvati i pruži podršku ljudima koji su drugačiji.

– Ova romska porodica je primer da usvojena Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji nije mrtvo slovo na papiru – istakao je državni sekretar i naveo da Vlada Srbije nije nikada imala dilemu kako treba da se ophodi prema ranjivim kategorijama stanovništva.

Koordinator za inkluziju Roma Subotice, Stevan Nikolić, poručio je da Grad Subotica priprema lokalni akcioni plan koji će biti u skladu sa Strategijom. Obrazovanje je, prema njegovim rečima, temelj promene u romskoj zajednici. Nikolić je izneo podatak da u Subotici ima 2950 interno raseljenih Roma i 40 porodica koje su se vratile na osnovu sporazuma o readmisiji.

Porodica Hajrizi obuhvaćena je projektom ,,Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“, koji sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija u partnerstvu sa Danskim savetom za izbeglice i UNHCR-om.

Ilija Đukanović je naglasio da je ovo druga godina zaredom da je lokalna samouprava potpisala sporazum sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom i da Grad Subotica spreman da i ovim sporazumom pruži podršku romskoj zajednici u našem gradu.

Pomoću tog projekta grad Subotica se angažovao na rešavanju problema romske nacionalne zajednice. Ove godine 36 interno raseljenih romskih porodica sa Kosova koji imaju svoje kuće dobilo je pomoć za izvođenje građevinskih radova. Vrednost projekta za 2017. godinu je devet miliona dinara.