Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 14. Noć muzeja

20.05.2017.

Otvaranjem izložbe akvarela slikara Đure Maravića „Boja–pokretač“ u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ počela je najmasovnija manifestacija u oblasti kulture – 14. Noć muzeja pod nazivom „Velike i male revolucije“, u kojoj učestvuje 28 ustanova kulture, organizacija i ugostiteljskih objekata iz Subotice i Tavankuta.

11054_1.jpg
Član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, otvarajući izložbu akvarala Đure Maravića, istakla je da barjaktar subotičkih akvarelista Đura Maravić ovom postavkom u „Noći muzeja“ vodi posetioce na na put boje.

– Boje potezima kičice vode svoju malu revoluciju na platnu. U boji je simbol, ona nas poziva na putovanje bez granica u svet emocija, tragajući za slobodom, navodeći nas na razmišljanje o svetu oko nas, nama bliskim i nepoznatim ljudima, univerzumu i prirodi – rekla je Miroslava Babić.

Ona je naglasila da ovom postavkom Maravić  potvrđuje svoje višedecenijsko prisustvo, veliki i uspešan umetnički opus.

11054_2.jpg
– Pozivam vas da zajedno krenemo putevima Univerzuma oslikanog u slikama otkrivajući  velike i male revolucije, one koje su uticale na umetnost, ali pre svega na živote ljudi – kazala je, proglašavajući izložbu otvorenom, Miroslava Babić.

Nakon otvaranja ove izložbe usledio je program 14. Noći muzeja koji je mogao da zadovolji sve ukuse umetničke publike.

U filmskom klubu „Orient“ priređena je izložba akademske umetnice Ljiljane Krtinić. U Gradskom muzeju posetioci su do jedan sat iza ponoći mogli da pogledaju izložbe „Galerija mađarske likovne umetnosti Vojvodine“, „Oskar Vojnić“, „Slikar i scenograf Petrik Pal“, „Zovem se Munk, Artur Munk“ i „Ala smo se naodmarali“.

Organizovane su i radionice za decu inspirisane aktuelnim izložbama. Posetioci su u Italijanskom kulturnom centru „Piazza  Italia“ uživali u izložbi „Od prve srpske do poslednje italijanske kraljice“. Prirešen je i koncert polaznika modernog pevanja Italijanskog kulturnog centra.

11054_3.jpg

U  Gradskoj suvenirnici postavljena je izložba fotografija Ištvana Baša „Bella Italia“, a u „Savremenoj galeriji“ su izložbe kolekcija „55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti“, izložba eksponata iz zbirke galerije povodom 55 godina od osnivanja i večeras je otvorena izložba „Ono mesto“ Maje Rakočević Cvijanov.

U Galeriji „Dr Vinko Perčić“ ljubitelji umetnosti mogli su da vide izložbu iz legata galerije, a na programu u Gradskoj biblioteci bile su izložbe, koncerti i druženje dece uz bajke i ilustracije.

U Noći muzeja u Subotici izložbe, radionice, muzički programi, projekcije, predstave i performansi organizovani su i u „Američkom“ kutku“, Sinagogi, Pozorištu „Deže Kostolanji“, Dečjem pozorištu, Fondaciji „Danilo Kiš“, HKC „Bunjevačko kolo“ gde je  održan i Festival „Omladina“, Otvorenom univerzitetu, Školi „De Mediči“, gradilištu Narodnog pozorišta, SKC „Sveti Sava“, MKC „Nepker“ i drugim lokacijama.