Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Festival Omladina u znaku benda „Phobos“ iz Beograda

20.05.2017.

Bend „Phobos“ iz Beograda pobednik je 36. Festivala Omladina koji je održan u HKC „Bunjevačko kolo“, u Subotici. Pobednički bend nagrađen je sa 20 časova snimanja u „Studiju 11“ u Subotici, nastupima na festivalima „Selfest“ u Selenči, i „Bedem“ u Nikšiću, i skulpturom subotičkog umetnika Arpada Slančika.

11055_1.jpg 

Zbog visokog kvaliteta izvođenja, subotički bend „Iz principa“ nagrađen je snimanjem dve pesme u „Studiju 11“ i organizacijom koncerata za bendove „Dogs in Kavala“ iz Beograda „Harvo Jay“, iz Osijeka.

U revijalnom delu, pred subotičkom publikom nastupili su beogradski bendovi „E-play“ i „Artan Lili“, a u takmičarskom delu publici se predstavilo osam mladih bendova iz Srbije, Hrvatske I Makedonije.

Za učešće na ovogodišnjem festivalu stigla je 21 prijava, a selektori Aramand Mesaroš, Dejana Baltes i Dario Kostić odabrali su osam najboljih - „Slonz“ iz Šapca, „Eastock“ iz Užica, „Dogs in Kavala“ i „Phobos“ iz Beograda, „Iz principa sekstet“ i „Sirius“ iz Subotice, „Monoglitch“ iz Skoplja i „Harvo Jay“ iz Osijeka. Pored brojnih sponzora, održavanje festivala podržao je i Grad Subotica sa 475.000 dinara.

Omladinski festival u Subotici prvi put je održan 1961.godine i predstavljao je početak karijere mnogim mladim pop-rok grupama na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon prekida od 20 godina, 2011. godine održan je revijalni Festival Omladina gde su nastupili sada već poznati i renomirani pevači i grupe sa prostora bivše Jugoslavije. Ideja je potekla od Kornelija Kovača i Gabora Lenđela kako bi pomogli afirmaciji mladih kantautora i bendova, a u protekle tri godine Kancelarija za mlade je preuzela organizaciju Festivala.