Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz obrazovanja

Prijem delegacije Fondacije za kulturu Podunavskih Švaba iz Baden-Virtemberga

27.05.2017.

Menadžer Grada Subotice, Zagorka Panić, i članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti kulture, turizma, investicija i međunarodne saradnje i obrazovanja, Miroslava Babić, Srđan Samardžić i Nataša Aleksić, sastali su se, u Gradskоj kući, sa delegacijom Fondacije za kulturu Podunavskih Švaba savezne države Baden-Virtemberg koju je predvodio Julian Virtenberger, administrativni rukovodilac ministarstva unutrašnjih poslova savezne države Baden-Virtemberg i zamenik ministra i predsednik Saveta Fondacije, i predstavnicima Udruženja Nemaca „Maria Theresiopolis“, iz Subotice.

11076_1.jpg
Miroslava Babić je poželela dobrodošlicu gostima koji prvi put borave u našem gradu i istakla da je ovo dobra prilika da ih upozna sa saradnjom koju grad Subotica ima sa Nemačkom u oblastima obrazovanja i privrede.

Nataša Aleksić je navela da su, pored bilingvalnih odeljenja na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom nastavnom jeziku u vrtiću „Palčica“ Predškolske ustanove „Naša radost“ i u Osnovnoj školi „10. oktobar“, i roditelji OŠ „Majšanski put“ podneli inicijativu da se kao strani jezik uči nemački.

Na sastanku se razgovaralo i o dualnom obrazovanju u našem gradu i načinu na koji mogu da se očuvaju stari zanati, kao i o motivisanju učenika da upišu trogodišnje škole. Delegacija je upoznata i sa podatkom da je Grad Subotica đacima koji su upisali deficitarna zanimanja obezbedio stipendije u visini od po 3.000 dinara mesečno.

Zagorka Panić je naglasila da je ponos Subotice Privredna zona „Mali Bajmok“ gde je trenutno zaposleno oko 6.000 radnika.

Srđan Samardžić je podsetio da su od 11 velikih kompanija u Privrednoj zoni u „Malom Bajmoku“ četiri iz Nemačke.

- Subotica je spemna da dočeka nove investitore, jer u privrednoj zoni ima još neiskorištenog prostora. Grad u saradnji sa Republikom Srbijom radi na ispunjavanju svih infrastrukturnih uslova, kako bi privukli što više investitora – rekao je Samardžić, dodajući da je prednost Subotice i Palić kao turistička destinacija.

Predstavnici Udruženja Nemaca „Maria Theresiopolis“ upoznali su sagovornike sa radom Udruženja i zahvalili se na podršci koju im pruža grad Subotica.