Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 11. Međunarodni i regionalni „Susajam 2017”

01.06.2017.

U Hali sportova danas je otvoren 11. Međunarodni i regionalni sajam – „Susajam 2017”, na kome će se do subote, 3. juna, na oko 1.400 kvadratnih metara izložbenog prostora, na više od 50 štandova predstaviti oko 200 izlagača iz sedam zemalja: Švedske, Mađarske, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije i Srbije. Partner ovogodišnjeg sajma je švedski grad Sandviken, sa kojim grad Subotica učestvuje u realizaciji trogodišnjeg programa koji je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) odobrila na osnovu pilot-projekta vezanog za razvoj preduzetništva, jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju.

11092_1.jpg

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući da je subotički Sajam odraz doslednosti Grada Subotice, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Javnog komunalnog preduzeća „Subotičke pijace” u nastojanjima da, kada je reč o manifestacijama ovakvog tipa, na mapi sajamskih gradova i u našoj zemlji, i u regionu, zauzme mesto koje zaslužuje.

Uz konstataciju da je ostvarenju tog cilja, kao i afirmaciji i kvalitetu Sajma doprinela, kao suorganizator, Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga, koja je aktivnim učešćem u organizaciji Sajma obezbedila prisustvo velikog broja svojih partnera, odnosno privrednih komora iz Srbije i okruženja, gradonačelnik Laban je kazao da je ovaj sajam, kao promoter privrednih dešavanja u regionu, tokom desetogodišnjeg održavanja postao mesto susretanja i povezivanja privrednika.

– Značaj međunarodnog i regionalnog 'Susajma' ogleda se i u činjenici da promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede ovog regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje. Takođe, podstiče i regionalnu privrednu saradnju, koja je važna kako za naš grad, tako i za državu, i pospešuje našu privredu, posebno u delovima koji imaju svoje ekonomske prednosti, a to su proizvodnja hrane, elektrometalni kompleks i turistička ponuda – naglasio je Bogdan Laban.

Naveo je i da je vodeća tema ovogodišnjeg sajma turizam, kao naša sve značajnija privredna grana i sektor koji raspolaže potencijalom za povezivanje i razvoj regiona.

– Pored intenzivnog rada na privlačenja investicija, očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta i podrške malim i srednjim preduzećima, jedan od prioriteta u programu koji aktuelno rukovodstvo Grada Subotice sprovodi je razvoj i infrastrukturno opremanje Palića kao prepoznatljive turističke destinacije. Samo u 2017. godini planiramo investiciona ulaganja u ukupnom iznosu koji premašuje 120 miliona dinara na objektima i infrastrukturi, što će dovesti do povećanja kvaliteta turističke ponude – rekao je gradonačelnik Laban.

11092_2.jpg

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, podsetio je da je Vlada Srbije prošle godine usvojila Strategiju razvoja turizma Republike Srbije za period od 2016. do 2025. godine i da se među 18 ključnih turističkih destinacija u Republici Srbiji, koliko ih je definisano Strategijom, nalaze Subotica, Palić i Potisje.

– Pokrajinska vlada će u narednom periodu posebno razvijati turistički klaster Subotica-Palić-Potisje. Smatramo da možemo da generišemo novu turističku tražnju u međunarodnim okvirima koja će rezultirati time da Subotica bude prepoznata kao međunarodna turistička destinacija, a ne samo kao gravitaciono područje u okviru Republike Srbije i AP Vojvodine – kazao je Đoković.

Vršilac dužnosti direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, Slobodan Vojinović, smatra da bez dobre ekonomije ne postoji ništa dobro ni u jednoj zemlji.

11092_3.jpg

– Srbija ne može da ostane bez svoje privrede i zato je dobrodošao svaki investitor koji će u ovoj zemlji raditi po našim propisima i pripadati nama, a svi propisi su, inače, usaglašeni sa Evropskom unijom. Naša konkurentnost stavljena je na tacnu svima i nosimo se ravnopravno na svetskom tržištu, iako nemamo uslove kao razvijene zemlje – podvukao je Vojinović.

Na otvaranju Sajma, prisutnima se obratio i ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin.

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova. Ulaz je besplatan. Svečano zatvaranje Sajma, dodela priznanja i nagrada je u subotu, 3. juna, od 13.30 do 15.00 časova.

11092_4.jpg