Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Prijem ambasadora Švedske

01.06.2017.

 Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima i načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, sastali su se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji, Janom Lundinom. Susretu je prisustvovala delegacije švedskog grada Sandvikena sa kojim je grad Subotica, 6. juna 2014. godine, potpisao Pismo o namerama o zajedničkom učešću na projektima koji za cilj imaju razvoj preduzetništva putem prenosa znanja i iskustava, a koji bi se usmerili na programe Evropske unije u okviru kojih bi bili finansirani.

11093_1.jpg

Dragi Vučković je, obraćajući se medijima nakon sastanka, rekao da Subotica u saradnji sa partnerima iz Sandvikena može da bude primer dobre prakse kako se sarađuje u povezivanju lokalnih administracija.

- Teme o kojima ćemo i dalje da raspravljamo su aktuelne, a to su energetska efikasnost i inovacije u ekologiji i obnovljivim izvorima energije. U ovim oblastima ćemo tražiti partnera iz lokalne samouprave u Subotici kako bismo ga povezali sa partnerom u lokalnoj samoupravi Sandviken da uspostave direktnu poslovnu komunikaciju i da ih kroz projekat podržimo da nastupe na trećem tržištu – naglasio je Vučković.

Ambasador Lundin je podsetio da Švedska ove godine obeležava 100 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom i najavio da će tim povodom biti organizovano nekoliko značajnih događaja.

– 'Ikea' će u avgustu ove godine otvoriti svoju prvu robnu kuću u Srbiji, a ja sam ovde da bih bolje razumeo kako je Subotica uspešno mogla da razvije saradnju sa švedskim gradom Sandvikenom. To je ta vrsta diplomatije na opštinskom nivou koja je izuzetno zdrava za odnose u celoj Evropi – smatra Jan Lundin.

Načelnik Kancelarije za evropske poslove grada Sandvikena, Anders Landel, kazao je da su se Subotica i Sandviken fokusirali na poboljšanje odnosa među privrednicima na polju održivog razvoja.

- Bitno nam je učešće na međunarodnom sajmu koji se organizuje u Subotici kako bismo omogućili privrednicima da se upoznaju i razgovaraju o mogućnostima realizacije novih projekata – rekao je Landel.

11093_2.jpg