Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Na Paliću održana manifestacija „Slatki vikend“

09.06.2017.

U organizaciji  Udruženje dece i omladine obolelih od dijabetesa „Plavo srce 024“, u „Eko centru“ na Paliću danas je održana manifestacija „Slatki vikend“. Manifestaciji su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, i zamenik gradonačelnika Timea Horvat.

11122_1.jpg

Nenad Ivanišević je, otvarajući skup,  rekao da reči humanost i solidarnost, najbolje opisuju ovakve događaje.

– Ideja jeste da se aktivnije uključimo u zaštitu  dece koja su obolela od dijabetesa. Naše ministarstvo se bavi zaštitom dece i naša namera je da podignemo svest o tome šta je to šećerna bolest, šta je preventiva ove bolesti i kako živeti sa njom. Zaštita porodice, briga o deci su važan segment rada našeg ministarstva. Postoje fondovi, konkursi i treba videti kako da apliciraju i mi smo tu da im budemo spona – kazao je Ivanišević.

Timea Horvat je istakla da će Grad Subotica uvek podržavati manifestacije ovakvog tipa, da je upoznata upoznata sa radom Udruženja „Plavo srce 024“ i da je veoma bitno da se roditelji umreže i zajedno rade na prevenciji dijabetesa kod dece i omladine.

– Drago mi je što će deca da se druže i što im je pružena prilika da se kroz razne kreativne radionice i predavanja upoznaju sa zdravim  načinima ishrane i života – rekla je Timea Horvat.

Prema rečima predsednika Udruženja „Plavo srce 024“, Nebojše Bulatovića, Udruženje postoji od 2013. godine, kada je nekoliko roditelja pokrenulo priču oko dece i omladine obolele od dijabetesa tipa 1.

– Do tada niko se nije aktivno i adekvatno bavio ovim problemom. Kasnije se uključila lokalna samouprava, dobili smo prostorije od Grada Subotice i u tom prostoru odvijaju se edukacije i kreativne radionice. Trenutno, u Udruženju ima 56 članova dece i omladine, iako prema podacima na teritoriji Subotice ima više od 120 registrovanih slučajeva Dijabetesa tipa 1 kod dece i omladine – naveo je Bulatović.

Pomoć roditeljima, naglasio je, čija su deca obolela od dijabetesa je potrebna u svim segmentima, jer je reč o opakoj i teškoj bolesti  koja ne boli nego tiho napada i razara krvne sudove, bubrege i druge organe, ako se adekvatno ne vodi računa o zdravlju.

Manifestaciji su prisustvovali i članovi Gradskog veća zaduženi za obrazovanje i socijalnu zaštitu i zdravstvo, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović