Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Osnaživanje porodice u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom

24.06.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, i članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić, posetili su Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom „Autizam“, iz Subotice. Resorno ministarstvo je u okviru godišnjeg konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji, u 2017. godini podržalo aktivnosti ovog udruženja sa 426.000 dinara za projekat „Osnaživanje porodice kao vid podrške osobama sa autizmom“, kojim su predviđene aktivnosti u okviru dnevnih boravaka osoba sa autizmom, individualnih i grupnih tretmana sa psihologom, i grupnih radionica i savetovanja članova porodica osoba sa autizmom.

11166_1.jpg 

Ministarstvo je pokazalo u prethodne tri godine veliku zainteresovanost za projekte iz Subotice i izdvojilo više od dva miliona evra, rekao je Nenad Ivanišević.

– Tokom jula trebalo bi da raspišemo javnu nabavku za izgradnju ambulante na Prozivci i fiskulturne sale u OŠ 'Đuro Salaj', a očekujemo da ćemo uskoro sa gradonačelnikom Subotice i predstavnicima USAID-a da počnemo razgovore o prvoj fazi izgradnje zgrade objekta Hitne pomoći u Subotici. To pokazuje koliko su Vlada i ministarstvo posvećeni potrebama građana Subotice – kazao je Ivanišević.

Subotička lokalna samouprava je putem konkursa za društveno humanitarni rad za 2017. godinu opredelila 388.000 dinara za rad ovog udruženja, i to za dva projekta: „Iza duge“ i „Upoznajmo autizam“, istakao je Ilija Đukanović.

– Za projekat 'Iza duge' opredeljeno je 260.000 dinara i radi se o dnevnim aktivnostima udruženja kroz različite kreativne i rekreativne radionice, za članove udruženja, decu i roditelje. Drugi projekat 'Upoznajmo autizam' realizovaćemo kroz izradu radnih svesaka i vežbanki, posetu udruženja osnovnim školama kroz razne edukacije i seminare i izradu kratkometražnog filma o udruženju i osobama sa autizmom – rekao je Đukanović.

Predsednica GU „Autizam“, Suzana Skenderović, zahvalila se resornom ministarstvu i predstavnicima grada Subotice na podršci i podvukla da niko ne zna kako je „živeti sa autizmom“.

Istakla je da je reč o projektu koji ima za cilj osnaživanje roditelja kroz dnevne aktivnosti u naredna četiri meseca (od 8 do 15 časova), da će ovde biti sigurno mesto gde će roditelji moći da dovedu dete i obave svoje aktivnosti, bilo da su zaposleni ili nezaposleni, i da će oko četrdesetoro dece u stanju autizma moći da učestvuje u različitim kreativnim radionicama.

– Deca će ovde učiti da pripremaju ručak, spremaju prostorije i sve ostale aktivnosti, jer želimo da ih osamostalimo za život. Imamo psihološke radionice za roditelje, psihološke, logopedske i defektološke tretmane za decu. Moramo dati snagu roditeljima da se bore, da deca što duže ostanu u porodicama da ne bi završila u institucijama – naglasila je Suzana Skenderović.