Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan borca

04.07.2017.

Povodom 4. jula - Dana borca, delegacije grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga koje su predvodili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i načelnik Okruga Dragi Vučković, položile su vence na Spomenik žrtvama fašizma. Vence su položile i delegacije Jevrejske opštine, Komunista Subotice i Centra Tito. Obeležavanje Dana borca organizovala je Gradska organizacija SUBNOR-a Subotica.

 11183_1.jpg

Gradonačelnik Bogdan Laban izjavio je, tim povodom, da danas obeležavamo značajan datum u našoj istoriji – 4. jul, dan kada je, 1941. godine, naša zemlja ustala u borbu protiv fašizma, najvećeg zla u istoriji ljudske civilizacije.

– Obeležavanjem Dana borca ukazujemo, posebno mlađim generacijama, na ogromne žrtve koje su podnete u borbi protiv nacizma, ali i na činjenicu koliko nas je upravo ta borba učinila delom moderne Evrope koja danas sigurno ne bi bila takva da nije bilo otpora fašističkoj okupaciji. Mi ćemo se i ubuduće sa ponosom sećati svih važnih događaja iz naše istorije i učestvovati u njihovom obeležavanju – naglasio je gradonačelnik Laban.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu, podsetio da je 4. jula 1941. godine u kući poznatih levičara Ribnikar u Beogradu održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je razmatrana opšta situacija u okupiranoj i porobljenoj Jugoslaviji i doneta istorijska odluka o dizanju opštenarodnog ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika.

– Potvrda ove istorijske odluke o dizanju opštenarodnog ustanka desila se samo tri dana posle njenog donošenja, 7. jula 1941. godine, ispaljivanjem prvog ustaničkog hica u Beloj Crkvi. To je u celom svetu odjeknulo kao prvorazredna senzacija sa velikom dozom neverice i pitanjem: da li je istina da se jedan mali balkanski narod usudio da ustane protiv tadašnje vojne velesile koja je u odnosu na ustanike bila hiljadu puta brojnija, jača i tehnički opremljenija – istakao je Bakrač.

Naveo je da se na osnovu odluka donesenih na vojno-političkom savetovanju rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), 26. septembra 1941. u Stolicama, kod Krupnja, prišlo formiranju prvih regularnih partizanskih odreda, da je već 22. decembra 1941. godine u bosanskohercegovačkom mestu Rudo formirana Prva proleterska brigada i da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata dala nemerljiv doprinos pobedi nad fašizmom.

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i lokalnim sredstvima informisanja na korektnom odnosu prema Gradskoj organizaciji SUBNOR-a Subotica, Bakrač je poručio da će se SUBNOR i dalje svim legalnim sredstvima boriti protiv pojava neonacizma i neofašizma, jer nam je to, kako je rekao, dug prema svim žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu, pa i onim u oružanim sukobima posle 1990. godine.

Nakon komemorativne svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci i cveće položeni su i na Spomenik njihovoj vernosti, u Parku Ferenca Rajhla.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine, odlukom Vlade Srbije. Svake godine se, međutim, nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).